Ut

Datum: 2010-01-30 Tid: 20:05:13
Ikväll blir det Norrlands Nation. Kör så det ryker!

- Biomiljö med lite agronominslag
 

Repris.

Datum: 2010-01-30 Tid: 19:52:16

Wargöns IK:s damer har ikväll försvarat sin kommunmästartitel. Helt fantastiskt! Det är svårt att beskriva hur gärna jag skulle vara hos er nu och krama om, gratta och fira. Ni är fantastiska! Ytterligare en underbar säsong väntar på er, det är jag säker på.




.

Datum: 2010-01-28 Tid: 20:10:14



För jag har inte fått CSN än. För att SLU krånglade till antagningen. För CSN är dryga.


Brrr

Datum: 2010-01-28 Tid: 20:07:20

brrr.gif brrr... it's cold image by wilde-matilde




Det är bistert ute.  Även kallat snökaos, pisseväder,
vargavinter, polarkyla, snöhelvete, vinterväder,
rusk, frysbox, antarktis... 



mjölk som mjölk?

Datum: 2010-01-26 Tid: 22:07:19

Jaha, så hade vi ikväll kinesen som skulle prova en ny mjölk och köpte filmjölk, hällde i téet och tyckte att det smakade konstigt.




Genetics

Datum: 2010-01-26 Tid: 20:32:15
64 000 000 000 000. Högvinst på lotto? Nix. Antal möjliga genetiska kombinationer som finns för en människa. En av dessa 64 * 10^12 blev du. Det är en ganska häftig tanke. Och en skrämmande. Att du blev just du och inte någon annan. Att du med ditt blonda hår och blå ögon inte blev grönögd brunett, eller tvärtom för all del. Läser genetik för tillfället. Det är dags att förstå varför vi är som vi är och varit som vi varit, varför mamman är brunögd men barnet blåögd, varför blommorna varierar i färg och hur man ska korsa kaniner på bästa sätt. Det där sista är kanske inte helt sanning. Tror i alla fall inte att det kommer någon tentafråga på den biten. Nåväl. Kunskapen om livets nyckel är liten än så länge, men den har ett par veckor på sig att växa till. Mutera. Till det bättre. Evolution. Bäst anpassad klarar tentan.

Påse på påse...

Datum: 2010-01-25 Tid: 20:12:03

"Sista timmarna här i Frankrike spenderades med en hel del shopping! Det är så bra att de har plastpåsar över så slipper allt bli blött. Visar upp mina köp hemma."

Plastpåsar att ha över påsarna? Jag vet inte, men känns inte detta som ett väldigt, väldigt stort resurslöseri? Miljönissen i mig vill skrika fel, fel, FEL!


Over and out

Datum: 2010-01-24 Tid: 22:22:19


Håhåhå, nu ska jag sova gott. Har nämligen lovat mig själv en busstur till skolan imorgon. Ingen hystericykling, ingen klibbande rygg och inga eftersvettningar fram till lunch. Ska bli skönt det här. Sov gott!







Det är ju ändå söndag

Datum: 2010-01-24 Tid: 22:15:05


Åh, de liksom tittar på mig. Stirrar. Lockar. Kom hit då, vi vet att du vill ha oss! Nej, jag har lovat mig själv. Går därifrån. En bit. För trots att förnuftet säger åt mig att hålla mig borta, gå till en annan avdelning, försvinna, ja vad som helst, så rör sig mina fötter med bestämda steg tillbaka. De är kvar. Tittar, finns där, lockar och pockar. Ta oss. Ta med
oss hem. Koka oss!


Jag börjar vekna. Det är ju ändå söndag? Magen knorrar, den är på deras sida nu. Tar upp ett paket. Tittar på det. Lägger tillbaka. Jag. Ska. Inte. Vad jag ska göra är att dra ned på kolhydraterna, det hade jag ju lovat mig själv. Ändå, händerna förs ned i kyldisken igen, greppar ett paket och så - duns. Där ligger paketet med spenat- och ricottafyllds tortellinisar i min korg.


Jag erkänner mig besegrad. Kan dra ned på kolhydraterna nästa vecka, det är ändå söndag. Och färsk tortellini är ju så hiskeligt smaskigt!


kl 11:45

Datum: 2010-01-24 Tid: 10:54:54
Bip. Spring. Biip. Spring. BIIIIP SPRIIIING! BIIIIIIP. Spy?

Kinamat

Datum: 2010-01-23 Tid: 17:10:44





Jag har blivit bjuden på kinamat. Vit kinesisk svamp som legat i vattenbad i tre dagar, sötats med socker och sedan kokats soppa på. Så förstod jag det i alla fall när jag fick berättat för mig vad det var. Ska vara fantastiskt nyttigt också. Men det är så fruktansvärt äckligt! Vet inte var jag ska göra av det, för i köket är alla kineser och lagar mer soppa för fulla muggar. Det var med stolthet och förväntan i ögonen som Yuo kom med soppkoppen till mig, och jag vet att hon bjöd av allra största välmening. Men ärligt, detta är inte ätbart. Nu har svampen kallnat också, och soppan bildat gelé.


Morgonbestyr

Datum: 2010-01-21 Tid: 21:31:33



Aquafresh har stoppat in sin tandkräm i en väldigt, väldigt dålig förpackning. Särskilt dålig är den klockan 06:15 på morgonen när man ska duscha. Förpackningen är då nämligen helt lik samma förpackning som innehåller raklödder. Armarna blev väldigt klibbiga. De luktade dock gott av mint under större delen av dagen.


Dagens nyttighet

Datum: 2010-01-20 Tid: 22:32:18
Potatisarna har ett mer kromosompar än oss människor. Så även alla tobaksplantor. Zebrafisken ligger på två fler med sina 25 par och vetegroddarna har 21. Vi kanske inte är så smarta och speciella trots allt, vi homo sapiens.

För en månad sedan jag åkte hem. 19 jan 2010

Datum: 2010-01-19 Tid: 18:54:31

Tänk att vi har slutat klockan 14:00 två dagar i rad. Det känns helt fantastiskt! Full i energi och nu skall det förberedas för morgondagens föreläsningar. Då är det miljökemi för hela slanten. Tog en långfika med W-tjejerna på Östgöta Nation. Minst sagt studentvänliga priser. 10 svenska riksdaler för en kopp kaffe/te med obägränsad påtår. Eller våffelbuffé eller paj för 25:-. Focaccia, baguetter och massa fikabröd. Inget över 35:-. Magen säger ja tack och plånboken nickar gillande. Om en timma ska jag göra en liten provträning med Uppsala IF. Fotbollssuget är tillbaka, nästan starkare än någonsin. Få se nu bara om de tycker att jag är något att ha, haha.


VRÅL

Datum: 2010-01-18 Tid: 22:02:20



2010 års första Flogstavrål ljuder utanför fönstret. Skönt att allt är sig likt.

Mitt val. Min framtid. Mina möjligheter

Datum: 2010-01-18 Tid: 19:07:45
Den 24:e augusti 2009. Det var den dagen jag påbörjade mina universitetsstudier. Det var nollning och recceveckor för hela slanten. Sen kom vardagen. Den rullade på och föreläsningstimmarna lades på hög. Dagar blev till veckor, och veckor blev till månader. Mycket nytt, mycket känslor och mycket förvirring. Är detta rätt? Ska jag vara här? Vill jag jobba med det här? Frågetecknen hopade sig men tycktes aldrig riktigt rätas ut. Böjas till lite? Ja kanske. Men helt rätas ut? Nix. Jag ville så gärna att detta skulle vara programmet för mig, att detta skulle leda mig till drömyrket, om detta nu finns. Viljan kan besätta berg, eller vad det nu heter. Jag vet inte det, men eliminera den molande magkänslan, det kunde den i alla fall.

Tills den 30 november. Det var som att vakna upp. Som att få en hink isvatten i ansiktet samtidigt som ett lugn spred sig. Detta var inte rätt. Jag skulle inte vara här. Och jag ville absolut inte jobba med detta. Insikten var skön, men samtidigt skrämmande. Började lusläsa kurskataloger igen och fokuserade främst på utbildningar i närheten av hemma. Hemma, Vänersborg, tryggheten, det kända. För vid detta laget hade jag en hemlängtan som knappt går att beskriva med ord. Det värkte i kroppen, jag kunde inte sova och koncentrationsförmågan var nära minusstrecket. Total förvirring rådde. Men mycket tankar och mycket funderande gav också många svar. En insikt som jag skaffade mig vid den här tiden var vikten av att studera något som du finner intressant. Spännande. Roligt. Vi i Sverige har en fantastisk möjlighet att faktiskt utbilda oss inom ett område som vi finner stimulerande och utvecklande, spännande och intressant. Det vore korkat att inte ta den chansen!

För mig innebar detta att jag även började kolla på utbildningar som endast var tre år, dvs kandidatprogram. För nu visste jag lite mer om universitetslivet. Kandidatprogram är toppen, du grundutbildar dig inom ett ämne som passar dig och har sedan världens möjlighet att specialisera dig ytterligare genom en master. Då har du dina fem studieår, som för mig var så viktiga i början när jag kollade på utbildning. Jag ratade nämligen alla program som inte var femåriga. Alla. Jag läste inte ens programbeskrivningarna. För man skulle plugga i fem år. Det var bra.

Så plötsligt hände det. Jag var inne på SLU:s hemsida och kollade in utbildningsprogrammen. Klickade in på kandidatprogram i biologi och miljövetenskap. Jag hade hittat hem. Här kunde man få läsa precis det jag trodde att jag skulle fått läsa mer av på miljö- och vattenteknik. Miljökemi, genetik, ekologi, floristik, energi och miljö, cellbiologi, mikrobiologi, biokemi, växtbiologi, miljöanalys, miljörätt...

Allt det praktiska löste sig och idag cyklade jag för första gången ut till SLU för mina första föreläsningar. Och för första gången på väldigt, väldigt länge satt jag och verkligen lyssnade på vad föreläsaren hade att säga. För första gången på väldigt, väldigt länge fann jag föreläsningen intressant. Som en guldkant på det hela så gör jag inte denna resa själv. Lina och jag visade sig nämligen ha samma tankar, samma funderingar och samma tvivel. Senare hittade vi också samma program. Så nu huserar vi på SLU tillsammans.

Jag tror att jag äntligen hittat vad som passar mig. Om inte, ja då får vi väl försöka med något annat. Denna gången ska jag lyssna på magen.


Bortglömd

Datum: 2010-01-17 Tid: 13:31:43

Uuäääähh! Jag upptäckte just en apelsin under sängen. Låt säga att den var av den äldre varianten... Bläsch.





Dagny kooooom hit och spiiiiiill!

Datum: 2010-01-17 Tid: 10:27:07
Dåliga dansbandslåtar på hööög ljudnivå, skurtrasan i ena handen och grönsåpan i den andra. Nu ska här städas! Frågan är bara: i vilken ände ska jag börja? Jisses. Inte lämnade jag väl allt såhär stökigt? Nä, inte vad jag kan minnas. Någon måste ha brutit sig in och stökat till.

Back on track

Datum: 2010-01-17 Tid: 10:18:40
Besticken får återigen diskas två gånger innan användning, möglet i kylen skrapas bort och kinamatsdoften ligger tät. Det dags för korridorsliv igen. Det är skönt att vara tillbaka. Fast lite tomt. Inget klarinettspel, inget pianoklingande och ingen rasslande tamburin. Mina öron hade nästan vant sig.

Det fanns visst en ände

Datum: 2010-01-15 Tid: 16:12:12

Det var ruskigt vad fort det gick. Sista arbetsdagen över och sista kvällen knackar på dörren. Imorgon ska SJ ta mig till andra sidan Sverige, tillbaka till Uppsala.


Mer anatomy.

Datum: 2010-01-14 Tid: 22:12:22

Nytt avsnitt av Grey's finns ute! Caramba gott folk, nu blir det sängläge!






 


the L-word

Datum: 2010-01-14 Tid: 21:31:25





Kittlande, sprittande, bubblande. Varmt, lugnt, ljust.
Enkelt, möjligt, härligt. Lycka

i väntan på en åsikt

Datum: 2010-01-14 Tid: 21:07:27
Fuktar fingrarna. Bläddrar. Ett blad, två blad. Där! Insändarsidan. Skummar igenom, ögonen letar efter den kända överskriften. Finner den inte. Inte idag. Får hoppas på morgondagen.

Mitt i natta

Datum: 2010-01-13 Tid: 23:10:32
Träning mellan 21 och 22:30. Lite väl sent får jag säga. Är fortfarande helt uppe i varv och superpigg. Äter sockerproppade cornflakes till kvällsmat också. Kan inte bli annat än lätt att somna sen. Kanske skulle toppa med en kaffe också? Dags att dela ut lite brev imorgon igen. Så lite sömn vore kanske på sin plats. Ja, så får det bli.

Fotografiskt minne från Göteborg

Datum: 2010-01-13 Tid: 10:58:41
Varför skulle vi till Göteborg och vimsa överhuvudtaget? Hmm, ja det är inte utan att jag skrattar lite åt mig själv när jag tänker på det. The Studio. Säkerligen något ni hört förut. Ni vet alla de som har sådana där spegelbilder som profilbild på facebook? Ja de är tagna där. Själva grejen? Deras koncept är att man ska få prova att "vara modell" för ett par timmar. Man får smink, hårstyling och sedan är det fotografering med poser i bästa Blondinbella-stil. Det var jäkligt obekvämt. Men kul. När det väl gick att slappna av och se vilken halvt löjlig situation det egentligen var, då var det bara att köra. Handen på höften och intala dig själv att du är snygg med hakan ut, en hand på huvudet och ett spackellager i fejset tjockre än inlandsisen.

Sminkdelen var kul. Det blev ändå bra gjort. Men hårstylingen. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta. Människan tupperade hela mitt hår, med resultat att jag såg ut som en galen byracka, sprejade det sedan med äckligaste, sämsta hårsprayet man kan få tag på - PROFFS i rosa flaska. Hujedanemej. Tacka vet jag Advanced Hair Gear eller Matrix Proforma. Hon frågade sedan om jag ville ha lite lockar. Ja, vad hade jag att förlora. Kunde som värst bli galen pudel istället för galen byracka. Det blev galen pudel. Jag sneglade på mamma i spegeln. Hon skrattade lite lätt.

Några timmar och fotoblixtar senare var vi klara. En kul dag. Mycket erfarenhet. Vi fick två - äckeldyra - kort var av mamma. Som minne. Lite kul ändå.



 





SJ, SJ gamle vän... deja vû

Datum: 2010-01-13 Tid: 10:24:45

Det var måndag och den kvinnliga delen av familjen Norrman skulle ta en tripp till storstaden. En dag i Göteborg stundade. Vi hade till och med köpt tågbiljetter i förväg. Hoppade på det långa, larvliknande, svarta tåget vid Vänersborgs central för en löjlig femminutare till Öxnereds station där byte till det tåg som skulle ta oss till Sveriges framsida skulle ske. Men. Eftersom jag var med i sällskapet och vi hade med tåg och SJ att göra kom detta givetvis inte att gå helt smärtfritt. Bäst som vi stod där vid spåret och frös om våra näsor klickade det till i högtalarna och ett meddelande uttalades. Tåget från Olso som vi skulle med, ja detta var mellan 50 min och en timma sent. Great. Hade vi alltså åkt tåg i fem minuter för att sedan stå vid Öxnereds station och frysa häcken av oss i närmare en timma? Jo. Det verkade så.

Då kom dock det som vi trodde var vår lösning. Vår räddning. En halvt hysteriskt tågvärd kommer springade mot oss och berättar hennes lysande idé - vi ska hoppa på tåget från Borås till Uddevalla, och sedan därifrån ta tåget till Göteborg. Vi reflekterar inte närmare över detta. Tåg är åtminstone varma. Denna smarta idé skulle dock visa sig ha lite brister. Typ att vi fick sitta och vänta på en liten central i Uddevalla och vänta i en halvtimma istället. Och att tåget mellan U-valla och Göteborg uppenbarligen stannade på varenda, liten, sketen hållplats. Ja, hållplats var verkligen vad det var. Inga stationer. Små busskurer ute på vischan. Tågresan tog 1,5 h. Men fram kom vi. Till slut. Sena, men inte försenade. Skulle vi hinna i tid? Vi hoppades. Vad skulle vi hinna till? Det får ni se.


Nytt

Datum: 2010-01-10 Tid: 19:09:31

Lite nytt utseende här. Som vanligt är det superduktiga Marina som har hjälpt mig. Tack!


GAahahhhh!

Datum: 2010-01-10 Tid: 18:55:43

Jag skulle just nu ge vad som helst - v a d   s o m   h e l s t - för att få någon som kom in i huset, ryckte klarinett-fanskapet ur munnen på min syster och grävde ner den djupt, djupt i snön. Vad som helst!


Familjen WIK dam

Datum: 2010-01-10 Tid: 18:43:06

Shortsen hade krympt en väldans massa storlekar, strumporna i omfånget kring vaden och tröjärmarna var definitivt mindre än sist jag spelade. Det blev en dag med mycket blodsmak i munnen, men gudars vad kul det var! Det var lite samma känsla som att komma hem. Hem till familjen. Familjen WIK dam.


   Lite, lite svettig                        Kolla vad högt upp jag får foten!


Havregrynsgrötsfilosofi

Datum: 2010-01-10 Tid: 07:20:23
Det är inte utan att vissa nervösattacker upplevdes under nattens gång. Typ vakna klockan fyra och tro att klockan är sju? Jomenvisst. Studsa upp i sängen vid sex i tron om att det är Linns bil som brummar utanför fönstret och ska hämta upp mig? Absolut. I själva verket var det tidningsbudet. Lyckades ändå att pricka in rätt tid att stiga upp, så nu sitter jag med havregrynsgröten som frukostkompis och försöker gå igenom futsal-reglerna för mig själv. De sitter en aning löst skall medges. Klockan tickar och det finns mer saker att hinna med innan Linns bil faktiskt står utanför fönstret och brummar. Det här ska bli en spännande dag. Kan hända att vissa muskelgrupper är i ett chockartat tillstånd när den är över.

darkness

Datum: 2010-01-08 Tid: 16:31:47

I've gone to the dark side. The brunette side.


socialfrulle

Datum: 2010-01-08 Tid: 16:25:39
Dygnets timmar kan ibland kännas knappa och att lyckas få till att vara social och träffa vänner lika svårt som att vinna 50 miljoner på lotto. När ska man hinna? Och hur ska man lyckas hitta en tid som passar alla parter? En finurlig lösning som jag tycker är bra inkluderar tuggande käkar, stekpannor och gafflar - käka tillsammans! Äta bör man, annars dör man - kan väl inte vara mer sant. Att sedan kunna äta och få lite socialt utbyte är ju inte annat än en kalaskombination. 



Favoriten just nu är socialfrukost. Starta med en morgonpromenad tillsammans för att senare lösa världsproblemen över lite skramlade ägg och en nybakt smörgås. Dagen kan nog inte starta bättre!



Körde en socialfrukost i morse. Den övergick dock i brunch, för att senare avslutas framåt lunchtimmarna. Men gott var det, och himla mysigt!

 


en boll, en plan, ett lag

Datum: 2010-01-07 Tid: 23:07:39

Det är nästan lite fantastiskt det här, att det kan vara så kul att springa och jaga en boll. Blodsmak i munnen, en andhämtning med starka likheter till hyperventilering och skakande muskler. Pang på bara, nu kör vi! Adrenalin och serotonin som sprutar ut över öronen. Lagsport måste vara något av det bästa i hela världen.





Syrgas, tack?

Datum: 2010-01-07 Tid: 10:20:34


En egen, ensam förmiddag. Pappa och jag har bytt plats - han glider runt på Vänersnäs förädiskt vita och hala vägar, medan jag håller mig inom hemmets fyra trygga väggar. Ett tag till i alla fall. Tänker inte kasta bort denna dag totalt. Jag har dock lite fokuseringsproblem eftersom en utmaning väntar ikväll. En utmaning vars mentala ligger i nivå med att bestiga Mt Everest. Nästan. En nudelfylld studentkropp med inte allt för många timmar på höstens träningskonto skall denna kväll träna fotboll med Wargöns skönste brudar i 2 (!) timmar. Ska bli väldigt kul, får hoppas att det finns syrgas att tillgå mellan bytena.

att vara eller inte vara?

Datum: 2010-01-04 Tid: 22:04:17



12000 jägare. 10 vargar skulle skjutas. Skyddsjakt eller hetsjakt? Jag vet vad jag tycker.


förädiska vita

Datum: 2010-01-04 Tid: 21:45:59
Snö är förrädiskt. Ser ut att vara vitt och hårt packat och stabilt. Visar sig genom ett praktiskt försök vara löst packat och synnerligen ostabilt. Fortfarande vitt dock. Hur försöket genomfördes? Äsch, det kan vi ta en annan gång. Låt säga att det var en gul bil inblandad. Och en snajsig parkering intill ett brevlådeställ. Och ett dike. Snöfyllt. Däck som gled ner och däck som slirade ord svordomar som uttalades. Sedan en skyffel som gick i två delar. Mer svordomar.

Som tur var kom en räddning bestående av en man med fyrhjulsdriven bil. Fyrhjulsdriven gul bil, eller möjligtvis traktor, skulle fungera bra i dessa tider.

- Over and out!

ett minne om då

Datum: 2010-01-03 Tid: 17:02:38
Pulsen går upp, kinderna hettar och en nervös svettdroppe bryter fram i pannan. Några tappra och morgonpigga påhejare applåderar plikttroget när laguppställningen läses upp. Jag stämmer in i klappningen. Nummer ett, nummer två, ..., nummer sex. Nummer sju. Här brukade orden Linda Norrman uttalas. Inte idag. Inte längre. Nu är jag åskådare. Påhejare. Benen är inte längre prydda med svettiga adidasbenskydd och överkroppen täcks heller inte av en udda designad tröja i en mycket spännande grön nyans. Jag är inte på planen i fysiskt format, men tankarna finns där ute. När domarens gälla startsignal ljuder är jag lika inne i matchen som spelarna på planen. Pulsen går upp, kinderna hetter och en nervös svettdroppe bryter fram. Det var trettondagscup i Trollhättan och det var himla skönt att känna doften av sporthall igen.

En tanke en eftermiddag

Datum: 2010-01-03 Tid: 15:42:12
Friska Viljor. Mer än en klyscha - även örongodis. Mata Spotify så får ni se.

010110

Datum: 2010-01-02 Tid: 00:39:11

Energiska hovar klapprar mot snövit mark. Det är kallt, riktigt kallt. Ögon som tåras i vinden och läppar som ler. Lycka, frihet. Rimfrosttäckta träd förgyller med sin närvaro i horisonten. Sorti frustar, öronen framåt. Ökar takten ytterligare. Värmen från den ulliga hästkroppen mot mina ben, hela kroppen flyter med i hans rörelse. Vi rör oss mot horisonten, mot de rimfrosttäckta träden, fyllda av enerigi och startar ett nytt år. 2010 är här.




RSS 2.0