fel sak på fel plats

Datum: 2010-10-31 Tid: 22:18:46




En Skype-konversation i sena söndagskvällen medan uppsatser ska produceras:

- hmm jag smörjde in mig med ansiktskräm efter tigerbalsamet. Låt mig förklara det som att det bränner lite skönt i fejjan.

Asgarv.

Lite senare:

- Jag har nog överdoserat tigerbalsamet en aning. Satan.

Jag bryter ihop. Totalt. Det var kul. Jättekul.


Det rör sig en tanke.

Datum: 2010-10-31 Tid: 14:59:40





Spännande tider och nya tankar och idéer.
Vi lämnar textförfattandet kring hållbart jordbruk för
ett tag och tar ett litet möte. Spånar. Funderar. Analyserar.
Möjligt eller omöjligt? Snart elller senare? Vi får se.
Det är nytt, det är spännande. Vi säger så.


.

Datum: 2010-10-30 Tid: 21:42:44








There is not one developed and one underdeveloped world
 there is just one world that is badly developed.


På glid i storstaden

Datum: 2010-10-30 Tid: 18:49:23
Fina skidor, fina stavar, fina pjäxor och ett litet göttit Craft-ställ på det. Turen till stora staden Stockholm fick en trevlig, men dyr avlslutning efter att Sporris och jag tillbringat dryga två timmar inne på Skidsport i Brommas vasaloppsträff. Fast vi är bara lite wannabe-vasaloppare, det blir kort-vasan för vår del. Nästa stundande utmaning i den Svenska tjej-klassikern! Drygt fyra månader kvar. Hoppas på snö så att träningen kan komma igång. Och så att vi kan glida runt och se ut som två kloner av varandra. Samma skidor, samma stavar, samma pjäxor och ett litet göttit Craft-ställ på det. Det senare är i alla fall i olika färg.




Ett skepp kommer lastat med möjligheter!

Datum: 2010-10-28 Tid: 21:36:12

Man får aldrig ett bättre läge än förstaläget, så skjuuut! Det är fotbollsord. Innötta, inpräntade och fastseglade i bakom pannbenet. Och de är sanna. Helt och till fullo går de att applicera även i ett liv och i en situation bortom hörnflaggor, grönt gräs och domare med strumporna upp till ljumskarna. När möjligheten kommer - ta den! För det kommer ingen bättre. Om inte annat så kan det dröja länge, länge innan en likanande dyker upp. Och tänk, du kanske inte ens är uttagen till den matchen?

Var vill jag komma. Jo. Möjligheter. Möjligheter att utvecklas, möjligheter att utmanas. Jag har en här till dig. Serverad och klar. Sustainergies Cup 2011 söker en projektledare. En projektledare som med driv och engagemang vill föra Sveriges största case-tävling i hållbar utveckling för studenter till en ny nivå, in i 2011.

Sugen på att bygga Sveriges bästa studenttävling? Läs mer på sustainergies.se och klicka vidare till Sustainergies Cup. Lycka till, och skjut om du får läge!





Äsch!

Datum: 2010-10-28 Tid: 15:11:55
Det är lite knivigt just nu. Ett första preliminary draft ska in för nästa veckas utmaning - skrivuppgiften i Critical perspectives on....Sweden. Det kniviga är att det är tomt. Draftet alltså. Finns inget. Eko. Har en timme på mig nu att kicka igång hjärnkontoret och producera. Något. Ett ord är mer än noll. Men jag tänker att det är just preliminary. Så om det förblir tomt är väl det inte hela världen? Vi har i alla fall skrivit klart labrapporten. En vecka innan den ska vara inte. Det är bra. Och ovanligt. Gör mig nöjd och det tomma dokumentet känns lite mindre tomt. Fokusera. Nu!




Organic farming in Sweden

Datum: 2010-10-25 Tid: 15:43:04

 

What are the predominant actors in the theme? What is their definition of sustainability? What strategies do they use?



Det är dags att ta reda på det nu.
Hjärntorka.


Sol, mask och löv

Datum: 2010-10-25 Tid: 15:15:40

Luften är frisk. Full av höstdofter rasslar den igenom träden.
Träd vars löv bestämt sig för att byta skepnad, byta färg innan de sakta singlar ner.
Mot marken, med ett enda mål. Ett öde. Att bli maskmat.
En vindpust rör om i högen av löv på den bruna marken.
En hög bildad av de som överlevt.
De som ännu överlevt maskattatcken.
Inga moln gömmer solen, den kan lysa alldeles ostört.
Och det gör den.
Starkt. Varmt. En kontrast till vinden.
Den kyliga, den friska.
Jag vill ut och njuta av hösten. Mina ben vill höra knastrande löv, kinderna bitas av vinden.
En löprunda. En promenad.
Men det får vänta.
Självdiciplinen tog en siesta. Har inte riktigt producerat det som producerats borde.
Denna måndag. En fin måndag.
Men jag får njuta på avstånd.


Lunchföreläsning Sustainergies

Datum: 2010-10-21 Tid: 21:01:51

Oj då. Jag gick igenom utkast-mappen och hittade lite halvskrivna saker. Bland annat denna om Miljöutskottets första lunchföreläsning i år. Det var nästan en måndad sen nu, men bättre sent än aldrig :)




Sustainergies främjar studenter utifrån ledorden

 

 

“Studenter + Företag = Hållbara lösningar”

"Nu vill de träffa dig och inbjuder, i samarbete med Kårens Miljöutskott, till ett lunchseminarium där de berättar om Sustainergies och bollar idéer kring hur studenter kan skapa och delta i hållbara lösningar"

Detta  är en del av den text på de affischer och andra informationskanaler som sattes upp. Text som lockade närmare 70 besökande studenter till Kårens dansdel denna torsdagslunch. Det var också sjuttio munnar som fick smaka på de klimatsmarta burgare som Max bjöd på, dagen till ära.

Det var inspirerande. Det var engagerande. Det var av studenter, för studenter och tiden gick fort. Vi kunde pusta ut. Det hade gått som smort och jag tror inte att MU någonsin haft så många besökare till en lunchföreläsning. Förhoppningsvis var det många som gick ner för Kårens trappa med en nykläckt tanke  om att "jag ska bli hållbarhetsproffs" när timmen var slut och nästa föreläsning skulle ta vid.

Vill kan läsa mer kan man gå in på sustainergies.se



Nästa lunchföreläsning är med SLU's miljöchef Agneta Melin. En riktigt höjdare även det skulle jag tippa!

The korvstoppning principe

Datum: 2010-10-21 Tid: 20:49:26
Operationen går mot sitt slut. Examinationen stundar och ellens hjärnor är fylla. Mättade. För att prata vårt just nu insnöade språk så är infiltrationskapaciteten nådd. Med råge. Det är fyllt, till bredden och lite till. Varje tillkommande kunskapsfragment rinner från och med nu bort som mättad ytavrinning.

Om 11,5 h så är det upp till bevis. Har vi lyckats? Kanske. Kanske inte. Men vi har fösökt. Kan se det som ett socialt och pedagogiskt försök. - "Är korvstoppning en väl fungerande metod för inlärning?" Rubriken finns tom i vår kursbok, så det borde ju vara ett vedertaget begrepp tycker jag.






L:n [ellen] på nya äventyr!

Datum: 2010-10-20 Tid: 09:54:47
Operation Hydrologi har inletts. Deltagande är två kvinnliga studenter vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala. En tenta, en kurs, noll föreläsningsanteckningar. På två dagar ska kunskap tryckas, nötas och hamras in i deras redan tentamosiga hjärnor. Klockan tickar, flera viktiga timmar på denna onsdag är redan förbi och passerade. På fredag får vi se om de lyckas.

Hinder på vägen?

- Den ständigt dalande självdiciplinen
- Kaffe. Ordet fikapaus tenderar att användas i pluralis snarare än singularis. Pauseeeer!
- Kvällskursen. Ja just det. Torsdag eftermiddag och kväll är visst lite upptagen. Då lär de sig om kritiska     perspektiv på hållbar utveckling i Sverige.


To be continued.

Lunsen - ett bildbevis

Datum: 2010-10-19 Tid: 21:59:22



Jag stjäl lite bilder från vår egna mästerfotograf Ylva.




 



Såhär fint var det förra lördagen när vi var ute på vår nätta lilla 7-timmarspromenad.




För vi är lika helylle som ett paket mellanmjölk.


Det finns inget dålig väder...?

Datum: 2010-10-19 Tid: 06:55:41





4 grader varmt, vinande vindar och regn. Det finns dagar då jag önskar att skolan låg lite närmare, att cykelvägen var lite kortare och att dagen började lite senare. Men idag är tenta-dag, så då går det inte att balla ur. Upp och hoppa, nya möjligheter! Regnkläder är till för att användas.


R.I.P again

Datum: 2010-10-18 Tid: 19:34:47
Oktober. Elektriska apparater. Jag.

Det funkar helt enkelt inte. Ingen matchande kombo och alltid ett misslyckat resultat. För ett år sedan var det mobilen som fick sätta livet till. Då i toalettholken. Nu var det vasken som tog livet av min kära vapendragare sedan gymnasie-ettan: Texas TI-84 Plus. Inte utan att man blir lite, liiite trött på sig själv. Vad miniräknaren ens gjorde i närheten av vasken? Ja, jag skulle tvätta den såklart. Smart drag.



Kind of stendöd.


Firre på bordet?

Datum: 2010-10-14 Tid: 13:59:23
Det börjar närma sig middagsdags. Med firre på bordet så kan middagen bli både proteinrik och klimatsmart, men se bara till så att du väljer rätt fisk! Ska du torska, så se till att den levt sitt liv i Barents Hav och kolla in konserven så att den inte innehåller blåfenad tonfisk. Dagens tips: Hugg en gädda vetja!


Miljöutskottet på stadsturné

Datum: 2010-10-13 Tid: 17:12:29

Såhär 13 dagar in i oktober, och nästan två månader in på terminen så måste det väl vara ett ypperligt tillfälle för kick off? Eller? Joo, vi säger så. Bättre sent än aldrig. Vi har visserligen redan rott i land en lunchföreläsning, haft flera möten och många spännande projekt ligger och väntar i startgroparna. Men en igångspark, varför inte? Det kommer bli en kanonkväll på Kalmars Nation, det vet ju jag det.

Här är vi, ledamöter i MU



Men vi hade ju varit någonting utan alla som engagerar sig runtomkring.


Springtajm i höstmorgon

Datum: 2010-10-13 Tid: 07:17:59

I omgångar, nästan så frekvent förekommande att jag kan räkna de som den del av vardagen. lovar jag mig själv samma sak: jag ska ta mig ut på en morgonrunda. För att det är skönt. För att det är en kanonstart på dagen. För att jag vill. Men sängen är också skön. Och mörkret tätt. Vinden kall. Så nej, inte idag. Imorgon kanske? Då jäklar! Fast nej, då hinner jag inte. I övermorgon då? Mmm, får se på det.

Idag är ingen sådan dag. Ja, det är kallt. Ja det är mörkt. Men nej, vi ska inte skjuta upp det till morgondagen. Dags att göra sak i alldeles för lång tid av löften. God morgon!


mmmmm...måndag

Datum: 2010-10-11 Tid: 21:44:04

Inget som berör, inget som upprör. Inget som skapar åsikt eller tanke. Måndagen väckte mig med rosslandet från höstfärgade lönnlöv och jag avslutar dagen med samma ljud. Inte någon måndag som går till historien, men ändå en måndag. Lugn och skön, fri från åsikter.



Saltå Kvarn och Ytterjärna biodynamiska gård. Dit tänkte vi åka på studiebesök imorgon. Ja, vi lämnar nog växtgödningen hemma. De är nog inte så förtjusta i sånt.


beta-laktam-antibiotika-söndag...

Datum: 2010-10-10 Tid: 17:57:07




Det här mina vänner, det är Penicillin G. En ytterst tråkig kontakt som jag snart ämnar göra slut med. Jag har helt enkelt tröttnat. Ska ge mig på dess släktingar istället. Erytromycin och Tobramycin är vad jag har i tanken. Få se om släkten är värst eller bäst.  

Lunsen vid Åriket

Datum: 2010-10-09 Tid: 21:54:29
En jätte-promenad. Cirka sju timmar, men inte riktigt lika många mil. Stock och sten, pannkakor och pinnbröd.  Fjällrävenbyxorna fick komma ut från byrån och några svampar hamnade i kassen. Ylva tog underbara kort och solen lös. En skog i guldskimmer och en fantastisk dag. Kroppen är syresatt, och jag är helt slut.

Fylla på Kåren och Bonde söker fru-pub!

Datum: 2010-10-06 Tid: 22:52:00





Stora charmen på och dags att värva nya aktiva till Kåren i allmänhet, och till Miljöutskottet i synnerhet! Med kolakakor dekorerade med våra utskottosinitialer och fantastiskt trevliga tjejer (ja, x-kromosomerna är lite överrepresenterade i vårt utskott...) så var det till att fånga in nytt blod och nya förmågor till utskottet. Och bra gick det vill jag lova! Intresselistan var fullskriven med namn och mailadresser, så det ser lovande ut.

Efter en hel eftermiddags spanande på andra utskott (läs kakätande) och värvande avslutades dagen med en Bonde söker fru-pub. Det var storbilds-tv, det var fullproppat, det var applåder och oohh:anden. Applåderna kom när Skåndmejeriers reklam dök upp i rutan och oooh:andena kom då nyss nämnda företag gav plats ut en traktor. Behöver jag säga att det är SLU jag studerar på? Haha, mer stereotypt än såhär blir det nog inte. Men väldigt trevligt!

Typ jättestor.

Datum: 2010-10-04 Tid: 21:59:34
07:48 imorse. Heeej! Jag har en present till dig!



En squash modell större. Haha, jag vet vad jag kommer att få äta de närmaste dagarna månaderna!
Tok-Lina! ;)


Ett ljus i mörkret

Datum: 2010-10-04 Tid: 20:18:48
Mörkret kryper närmare och dagarna blir kortare. Hösten knackar på dörren och har på många platser redan klivit in och gjort sig hemmastadd. När detta sker blir i alla fall jag en riktig levande ljus-junkie och tänder allt jag har så fort det börjar skymma. Innan lågan från tändstickan förs mot veken är det dock några saker man bör ta i beaktning.

- Koppen till värmeljusen är av aluminium, medan metallbiten som veken sitter fast i är av stål. Vid återvinning ska dessa alltså separeras från varandra, annars blir aluminiumet oanvändbart. Vad som händer är att koppen sorteras som stål och den kommer då att brinna upp. Detta eftersom stålet har mycket högre smältpunkt.

- Kopp och vekhållare ska således läggas i samma behållare, men separerade

-
Värmeljus är oftast gjorda av paraffin, vilket är en oljerest. Paraffin är alltså inte förnyelsebart, utan det är mer som att elda bensin...

- Sterarinljus är att föredra. Innehåller varken aluminium eller stål och de är dessutom framtsällda ur animaliskt och vegetabiliskt fett. Och det fettet är förnyelserbart!


Så, nu är det bara att mysa till hundra!


Bestulen

Datum: 2010-10-04 Tid: 15:03:24
Någon har stulit min labrock. Hoppas att den är full av E.Coli och streptokocker...


Lindas länkar

Datum: 2010-10-03 Tid: 22:32:12
Jag lovade igår att den skulle komma innan denna kväll var till ända. Så, nu är det dags. Lindas länkar!

Av någon anledning har jag lyckats springa på väldigt trevliga sidor här ute på cyber space. Kan aha att göra med strategisk tenta-flykt, eller ren bonna-rôta. Vem vet. Hoppas att ni får användning för dem!





1. Massa härliga serier hittar ni här! Ingen tidsbegränsning, ingen reklam. Varning kan behöva utfärdas i tentatider. Viss felprioritering kan uppkomma...



2. Skriver gör vi alla i större eller mindre mängd. Så då behövs bra pennor. Typ storpack av de perfekta föreläsningspennorna Stabilo point 88. Kika in här



3. Två vänner åker på äventyr till Asien. De kan ni följa här



4. Baka, baka liten kaka. Ja tack! En underbar sida i bästa, fluffiga, söta Leila-anda. Baktips här



5. Fjällräven, Haglöfs, Klättermusen, Houdini, Norröna, Bergans... Här kan man sitta och dreggla ett tag.



Så, det var alla tror jag!



 

Priset bakom den röda prislappen.

Datum: 2010-10-03 Tid: 20:16:34
"Regnskog eldas upp och boskap stressas. I stället för såg har farliga kemikalier blivit böndernas främsta verktyg mot buskarna på betesmarken. Men i sverige får vi billig biff på bordet."



Lyssna här på Sveriges Radios röster och iakttagelser från Brasilien. Det tar bara ca 20 minuter av din tid och det kommer att generera många tänkvärda fakta.


Till mina hemalevande vänner

Datum: 2010-10-02 Tid: 10:18:33
Ni har väl inte missat Salong Wikström&Norrmans kanonerbjudande? Just nu säljer de keramiska volymtänger före endast 195:- (395:- i vanliga fall) Fixar supervolymen på ett kick! Men passa på, sista chansen idag. Helt ärligt så är de hur bra som helst. Kanske dags att köpa första julklappen? Antingen till sig själv eller kompisen som klagar över sitt platta hår.


Update

Datum: 2010-10-01 Tid: 22:54:35








Så gott som färdiguppackad. Skönt.


Från sjunde våningen till sjunde himlen

Datum: 2010-10-01 Tid: 19:04:48
Jag sitter omgiven av flyttlådor, plastkassar, papperskassar, korgar... Alla fyllda med saker. Mina saker. Flyttade saker. För nu har jag inte adressen Sernanders väg längre, den är bytt till förmån för Studentstaden. Gamla Studentstaden. Jag hade ingen aning om hur rummet i denna triplett såg ut. Jag visste i vilket hus jag skulle bo och på vilken våning, men sen var det stopp. Med tanken malandes i huvudet att  det kan ju i alla fall inte vara värre än Flogsta satte jag nyckeln i låset, vred om och öppnade. Och vilket underbar syn det var! Det första om slår mig är ljuset i rummet. Jag har nämligen två, två stora fönster med burspråk. För mig är det som en högvinst på lotto! De stora lönnarna utanför det ena fönstret delade med sig av sina härliga röd-gul-orangea höstfärger och en alldeles varm känsla spred sig i kroppen. Visst, rummet är mindre. Men det känns mer. Det lever, det finns en känsla. Detta är mitt nya hem. Ja, när alla flyttlådor, plastkassar, papperskassar och korgar är upp-packade.

Men jag hade aldrig lyckats genomföra detta utan mina underbara vänner som lånade mig deras fredag. Tack ska ni ha! En liten klapp på min egen axel också, jag lyckades nämligen manöverera en flyttbil av modell större mitt i tjocka fredagstrafikruschen. Inte utan att det var lite svettiga handflator efter den turen kan jag lova.

Från sjunde våningen till sjunde himlen. Det går bra nu.
(tack Ylva för den fina meningen)


RSS 2.0