Blodapelsin

Datum: 2009-04-26 Tid: 04:41:21
Sunset in Darwin. Otrolig.



The streeet and banana bread

Datum: 2009-04-26 Tid: 04:40:26
Mamma, vi har hittat var gata. Haha :)



Som vi har vantat. Antligen fick vi prova pa det omtalade bananbrodet. Typ banankaka med smor pa, Men kalasgott!
Nasta gang vi ser systrara Skeppstedt blir i Malaysia. Tjoho!


Tillbaka hos Nemo

Datum: 2009-04-26 Tid: 04:33:57

Sista snorklingsturen i GBR. Underbar dag! Fler bilder pa Facebook.



2x NV3NVa

Datum: 2009-04-26 Tid: 04:30:13


Jag traffade min gamla klasskompis Tobbe i Cairns! Helt otroligt, stort roligt! Pinsamt att jag forst inte kande igen honom. Men han har ju faktiskt klippt haret. Mycket. 2 personer fran NV3NVa i Cairns. Vad ar oddsen?

Har kakar vi forresten gratismat. Nagot som de kor pa i Cairns. Pubarna delar ut sma broschyrer och sa far man gratis kak. De hoppas val pa att man ska kopa nagot att dricka. Men icke vi inte, har passar vi pa att spara pengar!
Gratis ar gott.  

Kuranda...

Datum: 2009-04-26 Tid: 04:26:38
Vi trodde vi skulle till Kuranda med taget. Sa var det inte. Vi skulle aka buss. Inget blev som vi hade fatt information om att det skulle vara. Tur att vi fatt turen gratis. Aboriginutstallningen var i alla fall himla bra och intressant!



Och jag fick dansa aborigindans. Haha, dagens upplevelse. Hela spektaklet finns pa film. Men jag tror inte jag vill dela med mig ;)





Barron Falls, Kuranda. Vattenfall utan sa mycket vatten.

Aiiiaaiihooo!

Datum: 2009-04-26 Tid: 04:21:52
Tarzan is in my blood. Tog mig en promenix till vattenhalet efter den nagot svettiga vandringen. Och dar fanns det en lian! Det var en rolig stund.




Mount Sorrow!

Datum: 2009-04-26 Tid: 04:19:43

Vandring! I beskrivningen av Cape Tribulation sa namndes det en hel del vandringsleder. Detta har blivit lite av en drog for mig och jag foroker promenera sa mycket och sa ofta kan kan har. Det var en sarskild led som foll mig i smaken; Mount Sorrow. Det rekommenderades dock att man helst skulle vara tva eller fler som gav sig ut pa denna. Visst, jag hade fatt med mig Sandra pa cykelturen, men har nar det kom till vandring. Nej, jag gick bet pa den fronten.



Innan starten. Redo!


Pa bussen hade vi dock traffat tva harliga Linkopingsbor som var pa brollopsresa har i Australien och de hade pratat pa att gora vandringen. Efter lite fix och trix fick vi tag pa varandra och kunde motas vi vandringsledens borjan 08:30 den morgonen. Eller starten pa vandringsleden ar kanske fel uttryckt. Starten pa bergsbestigningen kanns narmare, haha.


En fantastisk soluppgang innan jag begav mig fran hostelet


Min tamligen otranade kropp fick sig en harlig utmaning att ta sig upp for detta lilla berg. Jag har fortfarande lite traningsvark. Jag tror vi tog oss upp pa ca 4 h. Rekommenderad tid var 6-7. Nojd. Bade Elin och Mats var civilinjengorer, sa det basta med hela vandringen var nasta all information jag fick om mitt, formodligen, framtida yrke. Och studietid. Tack! Det gav mer an alla lasta broschyrer och SYOsnack tillsammans. Jag menar, Lutz? Jag far ju gashud.

Naval, efter tantasnack, pluggteorier och nollningshistorier nadde vi toppen. Harligt!







"In the djungle, the mighty djungle..."


Mot Cape Trib.

Datum: 2009-04-26 Tid: 04:07:04

Efter Mission Beach var det dags for det sista stoppet pa ostkusten. Sista turen med Oz Experiencebussen. Sista dagarna ska paborjas. Kanns lite overkligt. Men. I Cairns sa gjorde vi en 2dagarstur ut till Cape Tribulation. Sa vackert.



Vagen dit var en guidad tur som bland annat tog oss till ett Mossman Gorge med tillhorande dopp nedanfor vattenfallet.



Har - antligen, jag har letat som en galning - inforskaffat mig ett vattenskydd till min kamera. Sa nu kan jag ta massor av skojiga bilder i vattnet, under vattnet. Overallt! Provresultatet blev tva heta badbrudar ;)




Rafting pa Tully River i Mission Beach

Datum: 2009-04-26 Tid: 03:59:29


Vi vilade upp oss lite pa det underbart mysiga hostelet Treehouse i Mission Beach innan det var dags for....



....  White Water Rafting!





Oh yeah!

Cykling runt Magnetic Island

Datum: 2009-04-26 Tid: 03:38:36


Ett av vara stopp va ostkusten har varit den tropiska on Magnetic Island. Kande att jag var lite rastlos, och nar hostelet annonserade om cykeluthyrning kunde jag inte sta emot. Fick, pa nagot konstigt vanster aven med mig Sandra pa detta lilla hjulaventyr, aven om hennes rumpa kanske kom att angra detta sedan. Sa skulle aven min bakdel. For oj vilken cykeltur det blev.

Min forsta tanke var att vi skulle cykla runt on, ja just for att det ar en o och da kanns det som ett bra satt att se allt. Men. Vagen gick inte hela vagen runt, utan uppe pa den norra delen var det ett litet glapp. Sa vi startade i soder, cyklade ut i ingenstans till West Point, vande, cyklade tillbaka till hostelet, tog oss en snabblunch och sedan hela vagen upp for ostkusten. Och det var verkligen upp. Uppforsbacke. Stup?



Har har vi avverkat typ 1/4...

Det stod att backen hade en lutning pa 14%. Det var nog de varsta 14 procenten jag upplevt.



Valfortjanta glassar foljdes av ett dopp i det harliga 26-gradiga vattnet. Udda nog kandes de 26 graderna nastan lite kalla. Det kan val bli sa nar kroppen kokar, antar jag. Haha.



Men tillbaka ner sen gick det fort som tusan, och visst ar det val himla vackert?

Harlig dag!

Some more WS

Datum: 2009-04-24 Tid: 10:07:28
Morgondopp i havet. Vi slapp de sexiga stinger suitsen, som annars ar obligatoriskt vid snorkling och dyl, nar vi bestamde oss for att kasta oss i havet och skolja bort nattens varme. Att tropiskt vatten kan kannas sa svalkande. Vi fick dessutom besok av tva megajattefiskar som bestamde sig for att joina vart morgondopp. Det var verkligen firrar av modell storre. Jisses.






Skooont...



Strax efter intraffade en tsunami. Undra varfor. Haha.


Efter frukost och tillhorande bad sa var det sags att paborja den 2 h langa seglingen hemat. Dagarna till sjoss var over. Dagar som borjade med regn, men gick in i solsken.

Framme i Airlie Beach traffde vi systrarna Skeppstedt och hade en himla trevlig eftermiddag tillsammans. Heja Vanersborg, haha.  

Lite om var segling

Datum: 2009-04-24 Tid: 09:58:36


White Heaven Beach





Solen kom faktiskt. Vi fick harliga dagar. Sitta pa dacket under en stjarnklar himmel och bara vara. Bara prata. Underbart. Snorkla. Mysa.





Solen kikade faktiskt fram lite. Skont. Kanske tur att det inte var varmare anda. For natterna. Kors i platen. Att jag ens bestod av fast materia och inte hade overgatt i nagon konstig flytande massa efter de timmrnas forsok till somn. Sa varmt. Och stackars Sandra fick ligga langst in. Bastu ganger 100. Men det var en himla fin bat (du hade gillat den morfar!) och det ar alltid, alltid underbart att komma ut pa sjon.

Nar vagorna kluckar mot skrovet, da tanker jag pa mackor med rakost pa tub och morgondopp bland nackrosor.

Detta lilla aventyr utspelade sig alltsa utanfor den lilla staden Airlie Beach.

Rodeo i Rocky

Datum: 2009-04-24 Tid: 09:50:59
Rodeo i Rockhampton. Denna testosteronfyllda upplevelse hamnar verkligen pa topplistan! Det var biff, ol och tjurar. Jag kande mig kanske inte jattehemma, men det var himla kul att fa uppleva. Showen gick av stapeln pa Great Western Hotel, ett riktigt kobojsarhak med rodeoarena pa baksidan. Det var yngre killar som tavlade. Hade nagot att gora med intagningar till universitetet vad jag fattade det som. Vissa laser till cicilekonomer. Andra blir rodeoryttare. Naval.











Detta var under paskhelgen, narmare bestamt pa paskafton och dagen till ara hade ett helt jattegang med knuttar hittat hit ocksa. kiltkladda knuttar. Visst passar jag val in lite? De var ratt coola.



Efter en hel rodeodag gick vi tillbaka till hostelet och lagade var alldeles egna paskmiddag. 3-ratters ska ni veta! Agghalvor med creme fraiche (hittar inte apostrofknappen pa detta tangentbord, ha overseende) och hackad rodlok, ugnsbakade morotter och potatis i ugn och till slut en underbart god, improviserad chokladmousse. Allt for 4 sma dollar. Det var en mysig kvall.



God dag varlden

Datum: 2009-04-24 Tid: 09:41:55
Okej, jag ligger lite, lite efter med min uppdatering har. Sanningen ar att jag inte har prioriterat dator och internet de senaste dagarna. Anledning? Svindyrt. $1.5 for 10 min? Haha, vi ater ju knappt mat for sa mycket pengar.

Ar just hemkommen fran en fantastisk dag ute pa Gr. Barrier Reef och har massor av bilder som jag vill visa och beratta om. Men tyvarr har inte datorn har minneskortslasare och usb-kablen ligger kvar pa hostelet, sa ni far noja med lite gamla bilder och historier sa lange.

Ligger ju som sagt lite efter.


Kroombit Cattle Station

Datum: 2009-04-20 Tid: 04:11:53

Nar man reser med bussbolaget Oz Experience som vi gor sa tar de med en till lite stallen som vanliga bussbolag inte stannar pa. Surfcampen i borjan pa resan var en sadan sak. Nasta stopp var Kroombit Cattle station.  Har fick vi kolla om jillarootakterna fortfarande satt i genom goat mustering till hast, lassokastning, mechanic bull riding samt en goat wrestling-tavling. Man skulle bilda lag om 4. Sedan skulle en i laget dra ut geten ur fallan med 100 miljoner andra getter, dra den till tavlingsplatsen, valta den, en annan person skulle fejke en brannmarkning och sedan skulle geten tillbaka till fallan igen. 49 sekunder blev den vinnande tiden. Den tid som varat lag slog till med - tjoho! Hur det gick att rida den mekaniska tjuren ska vi inte prata om. Jag akta framat, bakat, framat och sa...pladask ner i marken. Jag har valdigt lite rodeoblod i mig insag jag da.



Men det var ett valdigt roligt avbrott i bussresandet och skont att komma upp pa hastryggen igen!









 


Whitsundays nasta

Datum: 2009-04-13 Tid: 02:57:20
2 timmar kvar tills baten lattar ankar. 2 timmar har vadret pa sig att ga fran molnigt och regnigt till det dar stralande solskenet som vi forestallt oss att Whitsunday ska bjuda pa. Maste bjuda pa! Vi som fixat och trixat med resplanen for att vanta ut ovadret fran soder och sa kommer detta. Vi maste ha dansat for mycket regndans. Eller for lite soldans. Buhhuu, men man ska inte klaga. Fast jag har sett fram emot detta sa lange, och sa blir det sahar... Nu blir det lite att jag malar fan pa vaggen, jag vet. Upp med humor och haka. Vadret ar kanske battre ute till havs?

Och har jag overlevt 2 veckors sporegn instangd i en 6-metersbat pa Vanern. Ja, forhoppningsvis klarar min halsa av aven ett seglingsaventyr pa den Australiensiska ostkusten.

Dags att dansa soldans.


Kram, Linda

The PLAN

Datum: 2009-04-12 Tid: 11:06:09
De aldre paret Norrman uttryckte en onskan om en liten uppdatering av resplanen. Er onskan ar min lag kara farmor och farfar :)

Sondag 12/4: anlander till kuststaden Airlie Beach
Mandag 13/4: Segling Whitsundays!!!
Onsdag 15/4: (forhoppningsvis :p ) hemkomst fran havet
Torsdag 16/4: Magnetic Island
Lordag 18/4: Till Mission Beach. Har ska vi forhoppningsvis ta oss an lite grymma vagor - rafting!
Mandag 20/4: Mot bussresans slutmal; Cairns.
Tisdag 21/4: 2 dagars djungeltur till Cape Tribulation
Torsdag 23/4: Heldag i Kuranda. Bla Kuranda Scenic Railway
Fredag 24/4: En sista tur till det kara barriarrevet. Snorkla och kika pa Nemofiskar
Lordag 25/4: Flyger till Darwin
Mandag 27/4: Start pa en 5-dagars "expedition" i Kakadu National Park

Sedan tillbaka till Brisbane. Den nast sista gangen vi satter vara fotter pa australiensk mark. 4 maj flyger vi till Auckland. Men mer detaljerad info om det far ni vanta lite med att fa. Far ju halla lite pa spanningen ;)

GLAD PASK!

kram, Linda

Mackay. Fy fan

Datum: 2009-04-10 Tid: 00:28:42

Ibland blir det inte som man tankt sig. Fy fan. Mr Coyne kan ga och grava ner sig i nagon mork och lerig hala nagonstans. Vad hande? Ska forsoka gora en lang historia kort.

Jag borjar att skicka forfragningar via mail samt ringer till farmar som ar anknutna till natverket WWOOF. Skulle de vilja ha tva hart arbetande tjejer som arbetskraft under ett begransat antal dagar? Far svar. Fran Mr & Mrs Coyne. Forst ar de lite osakra for egentligen var de inte intresserade av wwofers under paskhelgen. Vi pratas dck vid och mailar lite och de ringer upp och sager att vi visst garna far komma. De har verkligen fattat tycke for oss. Vi far pyssla och trixa om vara planer, men glada over att fa komma ut pa landet igen da gar det ganska enkelt. Vi ar lagga lite extra pengar pa bussbiljett, men eftersom vi far mat och boende gratis blir det inte nagon storre forlostaffar under dessa dagar. Puh. Bokar buss 5 h har ifran och med 129 $ mindre i planboken. Sa langt allt lugnt.

Ringer Mr Coyne nar vi anlander till Mackay. Han svarar att han ar pa busshallsplatsen om 10 min. Han haller loftet. Allt kanns himla bra, nu kor vi! Inte.

Mr Coyne, eller Greg som han heter i fornamn, namner att han har lite arenden att utfora i stan innan vi kan aka till farmen. Ok, lugnt tanker vi. Arenden som gor att han nog maste stanna i stan over natten. What?! Han har bokat ett motelrum. Vi far bo dar om vi vill. Eller om vi vill checka in pa ett eget hostel. Jo, vi valjer det billigaste. Vi tar motellet. Jaha,han hade bokat ett rum. For oss tre. Udda start. Men vi kor pa.

Han fragar om vi vill sitta pa rummet och vanta medan han gor sina arenden, eller om vi vill folja med. Tja, hela tanken med att wwofa var ju for att vara med en "riktigt aussie", sa vi hanger pa och tar chansen att se oss om i stan. Stan som visade sig vara en hala. Men men.

Efter att ha rant runt i diverse jarnhandlar, campingaffarer och andra maskulina tillhall ar vi klara. Inhandlat ar slagga, tvattlina och slakttillbehor. Bland annat. Kandes som om vi hamnat i en dalig b-skrackis. Vad var detta?

Alla inhandlade saker hade sin forklaring dock. Slagga for att bygga den nya inhangnaden. Tvattlina till frugan. Och slakttillbehor eftersom han visade sig vara en mycket, mycket hangiven jagare. Jag kande att detta var en fulltraff. Inte. Hade inte sagt nagot om vad jag tycker om jaktfragan, inte heller att jag hellre kakar flugsvamp an en blodig biff. Kandes inte som om det fanns lage. Han namnde ocksa att hand fru avskydde vegetarianer. Katjiing, fulltraff.

Sa, istallet for att ha hamnat hos en vanlig farmare som beskrivningen i boken sa, var vi nu tillsammans med nagon som drev en hjortfarm och som skot pa allt som hade pals och rorde sig. Det var bara att halla leendet uppe. Vad gora?

Han betalade i alla fall maten under dagen. Rena halsokosten. Donken till lunch och fish 'n chips till middag. Sedan dags att sova. Hade lite problem med detta dock. Men sa smaningom infann sig John Blund och ogonen blev tunga. Nasta dag vaknade vi tidigt av det  danande regnet utanfor fonstret. Vi skulle ge oss av vid 9 var det sagt. Runt 07:30 fick detta en drastisk andring.

"Skulle ni bli allt for besvikna om ni inte fick komma med till farmen?"

Fragan hangde kvar i luften. What?! Visst, det verkade ju inte som om det var den farm som vi forestallt oss. Men anda. Han hade ju lovat. Och vi hade andrat vart schema. Kopt extra bussbiljetter. Dyra bussbiljetter. Suttit pa buss i fem timmar och varit med honom och handlat hans javla verktyg och sovit pa ett fucking, javla motell med honom - besvikna?!
Vad skulle vi gora nu da hade han tankt? Hanga i Mackay? Aldrig. Aka vidare upp mot Airlie? Sure att det finns hostel nu over pasken. Aka de 5 timmarna tillbaka till Rocky?

Anledningen till denna snabba svangning var tydligen att hand fru plotsligt andrat sig. Hon ville inte ha folk under pask. Precis som han sa i borjan men sedan andrat till sa till den milda grad att de visst garna ville ha besok under pask. Lara kanna nya kulturer hette det. Vettefan vad som flog i dem. 100$ fick vi dock. Tackte knappt bussresan tillbaka till Rocky. Men det var sa det fick bli.

Fick frukost pa Donken, var annars. Sedan var det bara att vanta pa bussen. Det blev ingen farmvistelse, det blev en stor javla besvikelse och ett mote med den varsta Aussien vi nagonsin traffat.

Fast sahar i efterhand kanns det ratt skont. For vad fasiken skulle han egentligen med slaggan till?

Vi lever. Kram Linda


Back to outback

Datum: 2009-04-07 Tid: 11:36:58

Det var en solig dag som tva svenska tjejer promenerade pa Pyrmont bridge i Sydney, pa vag mot den lokala fiskmarknaden. Det var ocksa pa denna bro som de bestamde sig for att agna all den tid de hade i Australien at att resa. Se. Upptacka. Innan hade tanken varit att ha hunnit med lite jobb ocksa. Men de insag att det fanns for mycket harligt att se. For mycket roligt att gora. Men farmlivet har anda lockat och pockat lite. A se, idag efter mycket pusslande och langa stunder med telefonen vid orat sa har de lyckats fa ihop det. De narmaste dagarna kommer de att atervanda till Aussie's outback. Lamna kusten for ett tag och greppa tag i hatten. Pa med den, sen kor vi!

Vi har fatt ett WWOOFjobb (Willing Workers On Organic Farms) fran imorgon och fram till pa sondag. Vanligtvis brukar man inte fa jobb under sa kort tid, men han som driver farmen tyckte att vi verkade sa himla trevliga att han gjorde ett undantag. Eget berom luktar illa, jag vet. Men det kandes anda ratt bra nar han sa det. Sa, imorgon blir det buss fran biffens huvudstad Rockhampton till dess granne Mackay. Sedan bar det ut pa landet igen. Till Mr & Mrs Coyne, PO Box 47, St Lawrence. Ska bli spannande att leva i en riktig Aussiefamilj! Erfarenheten sager mig att det brukar bli en himla trevlig upplevelse. Stundtals hard, men fortfarande fantastisk larorik.



Karlek vid forsta ogonkastet

Datum: 2009-04-05 Tid: 03:22:23
Mormor. Mamma. Anna. Er storsta farhaga ar har med besannad. Jag ar kar. Totalt helhjartat in love. Det tog ca 2 timmar. Sen sa det klick. Malet for min karlek ar nagot varldsunikt. Stor. Bla. Och har miljontals fiskar som inneboende. Jag pratar givetvis om GREAT BARRIER REEF!



Igar gjorde vi en heldagsutflykt till Fitzroy Lagoon som ar den sydligaste delen av revet. Mindre turister (vi var den enda baten dar!) innebar ett fantastiskt klart vatten och massa, massa rev och fiskar att utforska alldeles for oss sjalva. Nemofiskar? Check. Dorisfiskar? Check. Rockor? Check. Havsskoldpaddor? Check. Sandra hade till och med turen att se en reef shark! Oj, jag kan inte riktigt finna ord till att beskriva allt som vi gjorde. Det var magnifikt. Magiskt nastan. Bilder kommer. Aven om vi inte tog sa manga. Hade fullt upp att snorkla.

Lev val kara lasare!

Kram Linda


2nd day Fraser Island

Datum: 2009-04-03 Tid: 00:17:50


Andra dagen gjorde vi ett langt stopp vid Eli Creek. Det absolut klaraste sotvatten jag sett i hela mitt liv! Ett fantastiskt vackert stalle dar man kunde vada hela vagen till "creekens" borjan och sedan flyta med strommen tillbaka mot stranden. Hela tiden omgiven av vacker skog.Tyvarr var det fler personer som kande till denna plats, sa ibland kom hela busslaster med turister. Tog bort vildmarkskanslan lite, men men. Det var fortfarande lika fint! Creeken mynnande ut i havet som sag otroligt inbjudande ut for att ta sig ett dopp. Men icke! Detta var strangeligen forbjudet da de kara hajarna namligen gillar att husera dar... Sa vi skippade det. Gick och badade fotterna. Bara for att.

Var ocksa lite sportsligt multikulturell denna dag da vi spelade bade amerikans fotboll och cricket. Vad ar det for fel pa riktig fotboll och brannboll undrar jag?




Mitt pa stranden hittar man ocksa detta megafartyg som gick pa grund nagon gang for...ja, valdigt langesedan. Lite snygga gruppbilder blev det dar. Jag och Sandra uthjorde team Sweden, sen hade vi 3 britter, 1 schweizare, 1 amerikanare och sa 2 tyskar. Tyskarna var dock inte vidare populara. Lat saga att de var lite udda. Milt uttryckt.

1st day Fraser Island

Datum: 2009-04-02 Tid: 23:58:08






"Fraserön (en. Fraser Island) är den största sandön i världen. Den ligger utanför Australiens östkust omkring 200 km norr om Brisbane i Queensland. Med Cooloola, bildar ön regionen Great Sandy, som sträcker sig 175 km från norr till söder och varierar i bredd upp till 25 km. Öns högsta punkt ligger 260 m ö h. Fraserön är skyddad genom Great Sandy nationalpark och skrevs 1992 in på UNESCO:s världsarvslista."

Hit tog vi oss idag. Skumpigt och guppigt var det nar vi tog oss fram langs med sandvagarna pa sandon. Sandra gjorde ett forsok att styra detta 4hjulsdrivma paket. Gick sa fint sa fint. Sjalv har jag inte aldern inne - man maste ha fyllt 21. Sa pilutta mig. Jag fick titta pa. Vi tog en regnskogspromenad och begav oss sedan mot kvalllens campingplats. Dvs en sanddyna. Upp med talten och sedan lite delikat middag. Morkret sankte sig fort och vi spenderade kvallen tillsammans med att siitta under stjarnorna, snacka gojja och ha det allmant bra. Stjarnhimmen har ar nagot alldeles extra. Aldrig trodde jag val att man kunde se vintergatan sa bra. Det blir lite sagolikt faktiskt.

In med oronproppar, ner i sovsacken och sedan lite valbehovlig somn pa den fantastiskt bekvama sanden.


RSS 2.0