Flyg lilla svala flyg

Datum: 2010-06-27 Tid: 15:36:24

Fyra svalungar skulle testa flyglyckan. Lyckan blev olycka och de hamnade i vattnet. En var drunknad när jag hittade dem, de andra tre var fortfarande vid liv. Det hugger till i hjärtat. Någon form av urbiologisk moderskänsla bubblar upp inom mig - De. Måste. Räddas! Hur? Vet inte. Har väldigt dålig kunskap om fåglar i allmänhet och svalungar i synnerhet. Plockar upp dem. Det finns liv kvar. De försöker flyga igen. Hamnar i vattnet. Igen. Dyblöta. De får torka i solen. Ska det matas? Ska man överhuvudtaget egentligen ta på dem? Det var ju det här med fågelmammor och människodoft. Hmm. De torkade till slut. Samlade krafter. Försöker flyga igen. Jag hjälper till. De tar sig i alla fall till vassen. Klättrar upp på ett vasstrå. Utpumpade. Men omgivna av åtta andra, lätt hysteriska svalor. De tycks ropa, flyyyyyg nu för sjutton, flyg! Det tjattrar. Svalungarna tar sig lite högre upp på vasstrået. Det vickar. De lyckas sitta kvar. Och de sitter där ännu. Vi får se om deras vingar någonsin kommer bära.



Sommarkväll

Datum: 2010-06-24 Tid: 20:51:26




En tidig midsommarhälsning från Vänersnäs!

Frossa i jordgubbar nu gott folk! Det gör vi ;)


Årets uppfinning

Datum: 2010-06-24 Tid: 12:24:54

Ok, det hör kanske inte till aktiviteterna som man gör varje dag. Men skulle du idag eller senare i tiden få för dig att skiva lite champinjoner - använd äggskäraren. Det blev perfekta skivor! (japp, jag inbillar mig att jag är den första personen att komma på detta fantastiska knep)




Kontinentcyklisten

Datum: 2010-06-23 Tid: 23:09:19
Jag har en vän som har en lite halvtokig broder och en lite halvtokig fader. De är ute och cyklar, om man säger så. Typ från kust till kust i USA och genom hela Europa. Jag tycker de är supercoola. Skulle också gärna cykla så. Fast aj vad ont i rumpan jag skulle fått. Får nog träna ett på decennier till. Så länge kan man ju roa sig med att läsa om deras små upplevelser längst med de europeiska vägarna på www.kontinentcyklisten.wordpress.com. Lägg sidan som en feed så blir den sådär trevligt fetmarkerad så fort något nytt skrivits. Himla smart faktiskt.




De har verkligen fattat det här med inte bilen under milen!


Glad grön midsommar

Datum: 2010-06-22 Tid: 21:52:18
De svenska primörernas tid är nu, sillen kan ätas med gott samvete eftersom bestånden är kraftiga och systemets utbud av ekodricka har aldrig varit större. Så, ingen anledning att inte fira en grön midsommar alltså! När det kommer till efterrätt och tårta och våra röda gubbar, satsa då gärna på svenska ekologiska. På så vis slipper du och dina gäster tugga gubbar som i snitt besprutats 7,8 gånger. Är de importerade kan det till och med vara så att de är besprutade med ämnen som är förbjudna i Sverige. För en riktigt närproducerad kompanjon till kaffet - lägg rabarber på rabarberna vetja och bjud på paj! Friskt, gott och väldigt klimatsmart.







Inte bilen under milen!

Datum: 2010-06-21 Tid: 22:11:06

60%, tre femtedelar eller sex av tio. Vilket sätt du än väljer beskriver det samma sak. I detta fall är det ett mått på hur stor andel av våra bilresor som är under fem kilometer. Fem km, det är ingenting! En sträcka som de flesta av oss springer utan större problem sätter vi oss i bilen för att tillryggalägga. Det är dumt. Korkat. Både för den egna hälsan, men också för miljön. Eftersom motorn är kall under en större del av den korta resan, relativt sett, så har dessa småresor en större miljöpåverkan per km. Bränsleförbrukningen är också högre under de första kilometrarna, vilket gör att "jag ska bara handla tidningen i kiosken 500 m bort"-turen svider lite extra i plånboken.



Gröna Bilister har tillsammans med Sjukgymnastförbundet startat kampanjen Inte bilen under milen. Denna uppmanar oss till att tänka efter före. Det vill säga före vi sätter oss i bilen och gasar iväg. Kan jag ta cykeln? Kan vi samåka? Måste jag verkligen åka? Hur är kollektivförbindelserna? Men kampanjen är ingen "grön tvångströja". Det är helt enkelt ett förhållningssätt där man alltid bör ifrågasätta nödvändigheten i att göra den korta bilresan. Så, damma av cykeln och trampa iväg. Det tjänar både du och naturen på!





Åh du? I Sverige står transporterna för ungefär en tredjedel av hela samhällets utsläpp av växthusgaser till atmosfären. Av den tredjedelen svarar vägtransporterna för över 90 procent. För att komma till rätta med det är det helt avgörande att minska andelen personbilar i trafiken, och övergå från bil till kollektivtrafik, cykel eller gång. Kan vara bra att ha med i tanken.


Ett klick i rätt riktning

Datum: 2010-06-20 Tid: 21:56:44
Gör en liten insats - sluta googla och bröja GROWYNA


Om Growyn.com
"Vi vill alla hjälpa till att skapa en hållbar framtid men för de flesta av oss kommer den hektiska vardagen i vägen för ett aktivt engagemang. Growyn är en ideell förening som gör det möjligt för alla att bidra finansiellt till miljön utan att det kostar något.

Hur bidrar Growyn till en förbättring av miljön?

All vinst som genereras via Growyn.com fördelas mellan olika miljöprojekt, både i Sverige och utomlands. Just nu samarbetar vi med Naturskyddsföreningen och Barnens Regnskog, två organisationer med lång erfarenhet av att driva spännande och betydelsefulla miljöprojekt"





Egoboost.

Datum: 2010-06-20 Tid: 14:10:30
Det är den tjugonde juni. Ett datum som alla andra. Och precis som alla andra datum finns det namn knutna till dagen. Namnsdag kallas det visst. Och tjugonde juni är min namnsdag. Linda. Har alltid tyckt att det är ett rätt trist namn där den enda kända personen som jag delade förnamn med var någon blond, fiolspelande sexsymbol. Tänkte att jag skulle bryta den tanken nu. Tog Google till min hjälp. Vad betyder jag egentligen? Jaha. Vek. Skör. Mild. Hmm... Stämmer kanske sådär. Men det finns i alla fall en äppelsort som heter Linda, lärde jag mig. Det gillar jag. Känner mer connection till ett äpple än en blond fiolbrutta.

  • Det finns även en äppelsort vid namn Linda
  • Linda är också namnet på Karlstads universitets linjeförening för datavetare
  • Linda betyder "kvinna i jade" på kinesiska, "den sköna, den netta" på latin, Linda betyder även "vacker" på spanska.
  • Linda är även ett ord på Quenya (alviska) med betydelsen: "vacker".
  • Linda - som i Lindamordet, en kriminalroman av Leif G.W. Persson


  • Första bilden som kommer upp när man googlar Linda. Kul. Det är såhär vi är. Allesammans.

    Not!


    Min 19:e juni

    Datum: 2010-06-19 Tid: 23:49:54

    Dagen börjar lida mot sitt slut och det är med lite lätt degiga ben som jag sitter i köket med katten. Och gör. Ingenting. Ser fram emot att få gå och lägga mig. Att de degiga benen ska få ligga sådär alldeles stilla, pirra lite granna och vara alldeles nöjda med dagens prestation. Cykelturen som vi skulle få ihop tidigare under dagen gick hela vägen ut till Vänersnäs. En liten lunchpaus på bryggan och därefter promenad runt Stockevik för att sedan utsätta rumpan för de ca 3 milen hem igen. Att sedan komma hem till väntande grillmat gjorde att lördagen den 19 juni fick ett alldeles förträffligt slut. Det är visst något annat som hänt detta datum. Uppe i Stockholm. Typ. Men äsch, jag minns inte vad.



     

     

     


    En tur på två hjul

    Datum: 2010-06-19 Tid: 12:11:16
    Packar och förbereder inför ett litet dagscykeläventyr med Åsa. Fika, lunch, bad och regnkläder - det gäller att vara förberedd eftersom de västsvenska molnen idag skiftar ömsomt i vitt, ömsomt i förrädiskt mörkgrått. Vi får se vart pedalerna tar oss. En sak står i alla fall klart - jag har verkligen fått upp ögonen för det här med att försöka turista i sin egen ort. Vänersborg är kanonfint. Pröva du också!




    Gröna presenter!

    Datum: 2010-06-17 Tid: 22:32:34

    Sommartider är gå-bort-tider. Middagar, fester och kalas blandas i en egen, somrig kompott. Ofta innebär tillställningen att man ska ha med sig en liten present. En trevlig liten gåva sådär. Gärna käckt genomtänkt och lite finurlig. Tillfixad en ändå andas improviserad. Känner du, liksom jag, att idéerna tryter ibland? Ta då hjälp av listan som följer - hämtad från Svenska Naturskyddsföreningens hemsida (www.snf.se)




    Godsaker från ditt kök. Baka en rabarberpaj eller ett saftigt surdegsbröd. Koka blåbärssylt eller flädersaft. Baka sju sorters kakor till kakmonstret.  Bråttom? Släng ihop en tårta med hjälp av färdiga tårtbottnar, ekologisk vispgrädde, valfri fyllning och toppa med obesprutade jordgubbar eller roliga godisar.

    Ge saker ett andra liv. Hitta en fin pryl i antikaffären, fynda snyggaste tröjan i en second hand-butik eller leta upp en gammal vinylskiva som du vet att din vän skulle gilla. Kanske har du något hemma som skulle passa perfekt? En grym DVD-box du redan sett eller en fantastisk bok du läst ut?   

    Upplevelser.
    Ta med din vän på konsert, bio, fotboll, konstutställning, yoga, klättring, museum, en golfrunda eller något annat som passar. Presentkort på kulturvandring, massage, spa, whiskeyprovning, spökvandring, personlig träning eller något annat kan också vara en hit. Kolla vilka kurser studieförbunden erbjuder, kanske hittar du något där?

    Ekologiskt gott. Köp ekologiskt kaffe, te, choklad, vin, marmelad, ost eller annat smaskens.

    Närproducerade specialiteter. Ge bort lokala delikatesser eller något från en närliggande gård.

     

     

     

     

     


    19:00. Vänersvallen

    Datum: 2010-06-14 Tid: 16:30:18

    Kakan står i ugnen, rummet är städat, kollar lite på datorn. Diskar. Går runt. Måste hålla mig sysselsatt. Jag är dönervös. Eller pirrig. Förväntansfull! På vad kvällen ska ge. Hur den ska sluta. Egentligen är det väl inget stort. Fast det känns stort. Spännande. Det är derby på g. Första derbyt på fyra år om jag inte räknat helt fel. Vänersborg-Wargön. Och jag är med på bänken. När Anki ringde igår så blev jag så tok-glad att tårarna nästan, nästan rullade ut ur ögonvrån. Fick svälja lite, andas. Bänken? Ja. Och jag får kanske inte spela en minut. Skit sam. Det här ska bli så kul! Känner mig som en tioåring på Liseberg. Men nej, jag är tjugoett och ska åka till Vänersvallen. Äsch, vadå. Skillnaden är minimal.


    I gröngräset

    Datum: 2010-06-06 Tid: 16:14:28

    Det bjuds på underbart väder. Kan dagen då starta bättre än med en picnic-frukost?







    Vatten, vatten bara vanligt vatten...

    Datum: 2010-06-06 Tid: 11:18:16
    smhi.se, yr.no, tv4's vädersida, vädersidan i Aftonbladet, samma vädersida i tttela. Jag har lustläst samtliga i tre dagar nu. Men det verkar inte spela någon större roll hur många gånger jag läser, tittar och bedrövas - regnmolnen lyser elakt grå i samtliga prognoser. Why? För att tortera mig själv lite kollar jag in vädret i Uppsala. Klart som fan. Sol, sol, sol hela veckan lång. Jag ber inte om mycket, lite sol bara. Någon enskata dag. Snälla? Denna lite lätt hyseriska väderfokusering har sin grund i ett besök. Nästa vecka. Anna kommer hit och tanken är att jag ska visa min sida - den rätta sidan - av Sverige för stockholmstösa. Och som det verkar nu så blir det verligen den rätta sidan. Den grå och regniga västsidan. Jippie. Hela veckoplanen bygger på att vi ska vara ute. Hoppas hon packat ned vadarstövlar och sydväst.

    Hur turistar man inomhus i sin egen stad?


    Nästa, Vänersborg

    Datum: 2010-06-04 Tid: 09:44:56

    Röda stugor, vita stugor och syréer som har fullt upp med att slå ut. Gröna landskap och blå himmel susar förbi i en hiskelig fart. Landskapet börjar bli plattare nu, vi är på väg mot västgötaslätten. Nu bär det hemåt, hem till hemma-hemma - bort från borta-hemma. En fot i varje stad, kan lätt ge en mindre schitzofren känsla. Jag ska åka hem. Eller? Bort? Tillbaka? Tåget kommer i alla fall ta mig till Vänersborg. Sitter och njuter av min senaste upptäckt på datorn - Picasa 3's organiseringsprogram som delar upp i album via ansiktsigenkänning. Helt underbart. Ni som inte har Picasa - skaffa! Bjuder på en del överraskningar dessutom. Som att datorn trodde att mormor var mamma. Hmm, undra om jag vågar berätta det...


    Junistart

    Datum: 2010-06-01 Tid: 12:34:53

    När det händer som mest, ja då producerar tangentbordet som minst. Då går fingrarna i skrivkoma och orden förblir bara tankar och idéer och aldrig nedskrivna. Sista veckan på denna termin, detta första universitetsår, går mot sitt slut. Vi sitter och skriver en rapport om de försök som vi gjorde under fältveckan på Barnens Ö. En muntlig redovisning på torsdag och sedan är det tack och adjö för denna gång. Men än är det ett par dagar kvar och chans att njuta lite extra. Kvällen firar vi med att springa Blodomloppet. En mil ska klaras av. Startlappen är hämtad, det är sex timmar till start.


    RSS 2.0