Inte bilen under milen!

Datum: 2010-06-21 Tid: 22:11:06

60%, tre femtedelar eller sex av tio. Vilket sätt du än väljer beskriver det samma sak. I detta fall är det ett mått på hur stor andel av våra bilresor som är under fem kilometer. Fem km, det är ingenting! En sträcka som de flesta av oss springer utan större problem sätter vi oss i bilen för att tillryggalägga. Det är dumt. Korkat. Både för den egna hälsan, men också för miljön. Eftersom motorn är kall under en större del av den korta resan, relativt sett, så har dessa småresor en större miljöpåverkan per km. Bränsleförbrukningen är också högre under de första kilometrarna, vilket gör att "jag ska bara handla tidningen i kiosken 500 m bort"-turen svider lite extra i plånboken.



Gröna Bilister har tillsammans med Sjukgymnastförbundet startat kampanjen Inte bilen under milen. Denna uppmanar oss till att tänka efter före. Det vill säga före vi sätter oss i bilen och gasar iväg. Kan jag ta cykeln? Kan vi samåka? Måste jag verkligen åka? Hur är kollektivförbindelserna? Men kampanjen är ingen "grön tvångströja". Det är helt enkelt ett förhållningssätt där man alltid bör ifrågasätta nödvändigheten i att göra den korta bilresan. Så, damma av cykeln och trampa iväg. Det tjänar både du och naturen på!





Åh du? I Sverige står transporterna för ungefär en tredjedel av hela samhällets utsläpp av växthusgaser till atmosfären. Av den tredjedelen svarar vägtransporterna för över 90 procent. För att komma till rätta med det är det helt avgörande att minska andelen personbilar i trafiken, och övergå från bil till kollektivtrafik, cykel eller gång. Kan vara bra att ha med i tanken.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra att du uppmärksammar den fina kampanjen!

2010-06-22 @ 21:11:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0