Update

Datum: 2010-05-22 Tid: 11:55:11
Det här är en ytterst, för att inte säga extremt, ovanlig känsla som har slagit rot i maggropen nu. Känslan har sin grund i att det är lördag, och att sista tentan är skriven, och att det inte ligger en hög med kursböcker på skrivbordet och väntar, att det inte finns några eftersläntande labrapporter och att hela nästa vecka ska spenderas på Barnens Ö. Lugn? Mmm. Lugn och ro. Tjoohoo! Exkursionsveckan kan nog bli en liten arbetsuppgift att bita i, men det spelar ingen roll för det ska bli så himla skönt! Skönt att få komma i väg, skönt att få göra något praktiskt. Medelhavsvädret som besökt Uppsala de senste dagarna får för övrigt gärna stanna nästa vecka också. Kanske leta sig lite längre ut mot kusten.


En punkt på terminen.

Datum: 2010-05-20 Tid: 23:06:39
Imorgon 09:00 skriver jag sista tentan för denna termin. Detta skolår; mitt första universitetsår. Det är nio timmar tills dess. Hög tid för sömn.

Visste du att..?

Datum: 2010-05-17 Tid: 20:36:51
90-talet var det varmaste årtiondet på 1000 år? Dessutom så var 2005 det totalt sett varmaste året under det senaste århundradet. Värmeökningen har lett till kraftig ökning av glaciärsmältningen, tunnare polarisar och att permafrosten börjat smälta i snabbare takt. Det senaste fenomenet frisläpper också stora mängden av metangas, en 21 gånger så kraftig växthusgas än koldioxid. Havsnivån har ökat med 15 centimeter sedan år 1900. (IPCC 2007)


Tog du bilen idag? 


Servicekänsla 2.0

Datum: 2010-05-16 Tid: 12:58:46
Haha, jisses. Vår hyresvärd, Heimstaden, måste ju slå alla rekord. Ringde just och berättade om tvättmaskinen som blockerar vår dörr och att man inte kan ta sig ut och in till korridoren. Svaret blir att vi får vänta tills imorgon. Imorgon? Ja, han den stackars vaktmästaren var ensam och ensam kunde han inte flytta på den. Stackars, stackars liten. Ja, han hävdade också att vi kunde förflytta oss ändå. Dvs via balkongen och den andra korridoren, eller via frysrummet till den andra korridoren. Jobbigt läge bara att både balkongdörren och dörren via frysrummet är låsta. Han tyckte också att vi, som var så många i korridoren, själva kunde flytta på den. Han var ju faktiskt ensam och kunde som sagt inte göra något. Fantastisk service och fantastisk säkerhetskänsla. Visst, man ska inte tro det värsta. Men va fasen gör vi om det ex börjar brinna? Jo men visst, vi tar vägen via andra korridoren. Får bara hoppas att dörren inte är låst just då.

Årets ansträngning?

Datum: 2010-05-16 Tid: 12:46:16
Vi kommer inte ut. Från korridoren alltså. Anledning? Det står en tvättmaskin i vägen. En stor vit Elektroluxklump blockerar vägen ut. Någon lustig person har alltså kånkat hela paketet in i hissen, upp sju våningar och sen ställt den utanför vår dörr. Att man orkar? Ja, korridorslivet bjuder sannerligen på en del överraskningar.






Värmebölja!

Datum: 2010-05-15 Tid: 14:52:37
Tjugofyra grader och strålande sol. Nej, det är inte väderleksrapporten för något medelhavsland. Detta är verkligheten i Uppsala denna lördag den 15 maj. Det är helt galet varmt! Linnea och jag har suttit ett par timmar i Hågadalen och försökt läsa ekologi, men nu blev det så varmt att vi bestämde oss för att pysa hemåt. Sällan har väl Fjällbackatösen längtat så efter Västerhavet och jag efter svalkande vänervatten. Uppsala som sommarstad? Nja, jag vet inte det ja. Men D-vitaminproduktionen har fått en kickstart och jag känner mig härligt fylld av energi! Frågan är om jag kan lyckas rikta den mot ekologiboken. Troligen inte. Det är ju ändå lördag. Och nu ska jag träna. Den solmosiga kroppen ska överleva 75 min skivstång/kondition.





Check!

Datum: 2010-05-13 Tid: 21:50:54
Miljö hit, ansvar dit. Välja och inte välja. Ekologiskt eller konventionellt? Att vara en medveten konsument, eller medveten medmänniska för all del, tar en hel del tid och energi. Det är svårt att veta vad man kan förbättra, om man ska förbättra? En liten hjälp på vägen kan vara Naturskyddsföreningens klimatkollstest. Då får du svart på vitt. Miljöbov eller ren som självaste Gahndi? 

Klicka här!

Går inte hissen ända upp?

Datum: 2010-05-12 Tid: 22:53:06
Det finns stunder då man önskar att man inte bodde på våning sju. Som när man har tvättid. Och åker skyttetrafik i hissen. Samtidigt som nämnda objekt är helt nedsölad i okänd mänsklig (?) kroppsvätska. Det luktar aset. Och jag åker ned. Och upp. Och ned...

new shape

Datum: 2010-05-12 Tid: 22:50:01

Marina har räddat mig än en gång. Snyggedesignen är på plats och jag är definitivt inte upphovsmakare! Nej, jag tror att jag ska hålla mig borta från html-koder och dyl. Det ger liksom inte något resultat. Tack Marina!


Min farmor

Datum: 2010-05-10 Tid: 21:41:55







Det är en varm sensommardag. Första skoldagen är avklarad och lätta nioåriga fötter springer fram på den nyklippta gräsmattan. En doft av nytvättat. Vita, rena lakan fladdrar i vinden. Är noga med att inte nudda dem. Det får man inte. Smyger in på altanen. Den är öppen som vanligt. Bakom en korsordstidning, med glasögonen på nästippen tittar du fram. Omfamnar, det luktar rent, såpa. Farmor. Alltid lika välkommen, alltid en varm famn. Det är en klar och kall höstdag. De då nioåriga fötterna är lite äldre. Vi gör lätta hoppsasteg samtidigt som vi sjunger falukorvslåten. En bite falukorv av den bästa ni har, bästa ni har. På väg mot keramiken. Ingen stress, vi har all tid i världen. Du och jag. Det är tungt i skolan. Tonårstiden är här. Vet varken ut eller in. Du ger råd, kramar om. Säger att det löser sig. Liten igen, kanske åtta år. Det är fredagskväll. Det är dags för fika, precis som alla andra fredagar. Klockan 18. Tiden sniglar sig fram. Kvart över fem... Halv sex. Sen så, plötsligt. Telefonen ringer. Vill ni ha lite fika? Stoppar fötterna i skorna illa kvickt, så kvickt att de hamnar på fel fot. Men det gör inget. De ska ändå av om mindre än en minut. Kanske tjugo sekunder. Kaffet har inte ens börjat koka. Det luktar fortfarande gott av farfars middag. Vi ska göra krabbelurer, eller luffarbullar. Namnet varierar. Jag får steka själv, under uppsikt dock. Men ändå själv. Får jag inte göra hemma. Det känns stort. Vi gör ett jättefat med krabbelurer. Med överfulla magar lägger vi oss till rätta i soffan. Det är fredagsmys. Det är Bröderna Lejonhjärta. När Katla dyker på i bild kryper jag närmre, tätare. Det luktar rent, det luktar såpa. Det luktar farmor.

Snart blir du frisk.

Programfestdag

Datum: 2010-05-08 Tid: 06:51:26
God lördagsmorgon! Klockan är lite mindre än vad den faktiskt skulle behöva vara. Klockan ringer inte förrän om trettio minuter, men jag tog mig upp ändå. Halv sju på en lördagsmorgon. Kanon. Slänger på radion av gammal vana - vad spelar man halv sju på en lördagsmorgon? Jo, ett "ring så spelar vi special". Specialiteten är tyska sånger. Äsch, jag orkar inte byta. Lite tyrolerstämning är käckt. Anleding till tidigt uppvak idag, och sen sänggång igår, stavas programfest. Idag är det dags.Varje år ska årskurs ett i biomiljö-klassen anordna en fest för de äldre, och nu är det alltså dags. Det har blivit lite så att det är jag och Lina som håller i alla trådar och därmed anledningen till uppvaket med lätt stresskänsla i magen. Klockan nio ska vi vara ute på Ultuna och börja fixa. 17 dk ska det vara klart. Sen är det upp till bevis om vi har planerat ordentligt och om planen går i lås. Det kommer nog bli en lätt intensiv dag, denna lördag den 8:e maj. Men kul, såklart!


Motionera mera...

Datum: 2010-05-06 Tid: 21:41:22





I synnerhet, möjliggöra, engagemang, således, expansiv utveckling,
dynamiskt och effektivt.
Fina ord som skrivs nu kan jag lova.
Känner mig som en superpolitiker. Skriver en motion inför kårmötet.
Lina sitter på ena sidan av Uppsala, jag i andra. Skype förbinder oss.
Den ska vara klar i natt och lämnas in imorgon. Brådis.
Miljöutskottet ska få två nya ledamotplatser, det är vad vi ska se till.


designkaos

Datum: 2010-05-05 Tid: 20:45:09
Ok, bloggen ser lite ful ut. Fick för mig att designa om den. Skulle jag inte gjort. Blev som synes mindre bra. Men det får se ut så ett tag. Jag pallar inte med mer htmlkoder och stilmallar. Usch! Grått är fint. Typ.

Ris och champinjoner serveras med...stekt sallad.

Datum: 2010-05-05 Tid: 17:50:30
De exotiskt kulinariska upplevelserna här i korridorsköket har varit ett sparsamt inslag den senaste tiden. Men nu på eftermiddagen såg jag en härlig favorit komma i repris - stekt isbergssallad! Som tur var ställdes inte frågan om jag ville smaka. Kanske såg jag för upptagen ut där jag stod och kokade Euroshopperpasta. Jag har smakat på stekt gurka. Kan tänka att detta nästan är av samma klass.

Nöjdheten gör mig till ett stelt, insaltat svettmonster

Datum: 2010-05-04 Tid: 21:15:21
Lätt klibbigt. Kallt. Brrr, en rysning längs med hela ryggen. Ansiktet är stelt. Saltstelt. Varför gör jag såhär? Alltid. Jo, jag vet. Jag är så himla nöjd med mig själv när jag faktiskt varit ute och sprungit att jag sen inte pallar ta mig in i duschen. Tänker att jag måste eftersvettas först. Väntar lite. Lite till. Sen så fastnar man. Någonstans. Lite mat? Datorn? Kanske städa lite? Vägen till duschen blir längre. Ett helt projekt. Behöver en projektledare. Gör såhär, nu! Brr. Kallt. Stelt. Duschen lockar lite ändå. Snart.


Tredje maj för tjugoförsta gången

Datum: 2010-05-03 Tid: 21:48:27

Tredje maj. En liten speciell dag har jag hört. Åtminstone för mig. Det var liksom då som det hela började. Livet. Startskottet på det som jag idag refererar till just jag. Mig. Me myself and my ego. Just egot har fått sig en riktigt gödning denna dag. Efter så fantastiskt många fina ord, presenter och gratulationer kan inte hjärtat vara annat än sprängfyllt av kärlek och magengropen alldeles varm av välbehag. Tusen tack!

Det är såhär det känns att vara rik.









Valborg - en resumé

Datum: 2010-05-01 Tid: 23:21:41



Valborg i Uppsala. Folket, stämningen, vädret, upptåg och mera stämning, stämning, stämning - hur ska jag lyckas fånga upp det i en text? Det är svårt, gör-svårt faktiskt. Någon hade som Facebook-rad att "Valborg i Uppsala, något som alla måste uppleva!" Och ja, med facit i hand kan jag nog inte göra så mycket annat än nicka lite instämmande på huvudet och hålla med. Uppleva. Med ögon, öron och doft. Även om den sistnämnda där inte alltid var helt supermysig. Som när cigarettröken låg lite för tung för min smak, eller när den utsprutade champagnen började att surna tillsammans från svettblandningen från de dansande studenterna. Varför svett och champagne undrar kanske någon? Fenomenet kallas champagnegalopp. Vad man gör? Sprutar champagne i massor och dansar. Dricker lite chamagne och sprutar lite till. Blött, blött, blött, lerigt, lerigt, lerigt. Varför? Gissar att det är enda gången en student får känna sig som en stureplansnisse, haha. Jag beskådade bara spektaklet i år, spar själva deltagandet till ett annat.



Innan champagnegaloppen satte fart så var det lite andra saker som hände. Bland annat det fantastiska Forsränningen. Fantastin på båtarna visste inga gränser! Båten i mittetn - Gröna Vågen - var bidraget från min gamla klass. Kanonfin!



Förmiddag och tidig eftermiddan tillbringades sen i Ekonomikumparken, och ja som synes var vi inte helt ensamma. Några till hade hittat dit. Helt ärligt så har jag nog aldrig sett så mycket människor på en och samma plats.

Lyssnade även när Orphei Drängar sjöng i våren, fikade vid ån, tog en promenad, åkte hem och duschade och träffade nattgästande Åsa innan det var kväll och dags för fest. Det var en något trött student som slöt ögonen klockan 03:07 imorse. Puh, tur att man har ett år att återhämta sig på ;)


RSS 2.0