Imorgon, en ganska viktig dag.

Datum: 2010-09-29 Tid: 22:27:19

Att studera på universitet är så mycket mer än att bara sitta med näsan djupt ner i litteraturen, skriva labrapporter och sova, förlåt lyssna, på föreläsningar. I mitt fall går en hel del tid åt till engagemanget i kårens miljöutskott. Här ordnar vi studiecirklar, lunchföreläsningar, fixar med allmäna miljötips, skriver artiklar...ja, allt som dyker upp i våra kreativa och ibland smått förvirrade studenthjärnor. Vi är engagerade och vi vill engagera! Ett led att skapa diskussion och väcka tankar är tidigare nämnda fenomen - lunchföreläsningar. För er som inte vet vad det är så går det tills om så att spännande föreläsare bjuds, föreläser och informerar under lunchens dryga timme samtidigt som vi studenter knaprar i oss den gratis lunch som det, oftast, bjuds på. Ett kanon-koncept.

Imorgon, torsdag, är den sådan dag. En lunchföreläsningsdag. Då kommer organisationen Sustainergies (tävlingen, ni minns?) hit till vårt Ultuna och ska berätta och inspirera om och utifrån deras kunskaper och erfarenheter. Till detta bjuds det på gratis klimatsmarta hamburgare från Max. Smart va! Jag har hållt i en hel del av trådarna, så nu hoppas jag bara att allt klaffar. Och att det kommer många studenter!

God natt!










Stormsteg!

Datum: 2010-09-29 Tid: 18:12:11
Inspekterade just min brevlåda och till min förvåning hade den en besökare som inte var en räkning. Tog upp det stora vita kuvertet och började läsa. Vad möts mina ögon av? Jo,  "Jul och nyår närmar sig med stormsteg..." Jul? Nyår?! Jag har ju precis lagt undan sommarkläderna. Kändes nästan lite bisarrt där jag stod i solgasset vid fönstret och betraktade en av höstens finaste och soligaste dagar. Jul och nyår? Ja, men faktiskt. Bara tre månader kvar. Tiden går fort. 

Fortsättningen på brevet var förfrågan om jobb i jul, så den var väldigt trevlig. Trots att solen gjorde sitt allra bästa att lysa så starkt som möjligt utanför de otvättade Flogstafönstren. Två dagar kvar till flytt förresten. 

En stor internationell dag: 29 september

Datum: 2010-09-29 Tid: 09:56:16
Morgonpasset i P3 lärde mig just en ny sak - det är internationella pussdagen idag. Värt att fira! Så släng på ett leende, gå ut och möt solen och så  puss på er!

Resultat

Datum: 2010-09-28 Tid: 22:15:46
En 913:e plats av 4585 startande. Ja, det var i alla fall fler bakom än framför. Alltid något! Skulle sprungit på lite till och jag hade kunnat titulera mig bästa Vänersborgare. Vilken titel. Vilken tyngd. Annas 57.26 räckte till en 911:e plats.

Citat: En fantastisk måndag

Datum: 2010-09-27 Tid: 19:28:09
Måndag. Det blåser storm och är svinkallt. Rätt pissig dag på det stora hela. Horoskåpet lovade att måndagen skulle bli fantastiskt. Ja precis det ordet. Fantastisk. Men icke. Nu är det mörkt också. Skit. Fast det kan ju vända. Fyra timmar har stjärnor, planet och horoskåp på sig att ställa detta till rätta. Annars ljög de ju. Inte bra. Jag går och tränar bort träningsvärken så länge, medan de fixar det här. Nu. Jalla!

3446 sekunder...

Datum: 2010-09-26 Tid: 19:32:34
Vilket är det samma som femtiosju minuter och tjugosex sekunder. Så lång tid tog det från start till mål. Vi hade satt en timma som mål, så när vi hade nästan tre minuter tillgodo när jag kollade klockan efter målgång så kändes det helt fantastiskt skönt! Någon sådär läskigt erfaren löpare hade sagt till Anna att man skulle räkna med att lägga på ca två min pga av terrängen. Och ja, hon hade rätt. Blodomloppet gick på 55 min, Lidingö tog vi på 57.

Abborrbacken var som förväntat hemsk, men varför hade ingen sagt att Karins Backe var femtioelva gånger värre? Kanske för man hade åtta km i benen just då. Men. Spurten den sista kilometern var helt galen. Vet inte riktigt vart varken jag eller fröken Sporre fick den energin ifrån. Glykoneogenes, glykolys och alla jäkla kroppsmekanismer måste ha fått spatt och sprutat ut ATP. (jättelöjlig biokemivinkel, jag vet men det var ärligt så jag tänkte ute i spåret...) På precis samma tid tog vi klivet över mållinjen, Sporris och jag. Kändes skönt. För sist gång var hon en hel sekund före mig. Det har gnagt i mitt minne i fyra månader nu. Nu är det bara tre moment kvar på klassikern.






Spring i benen!

Datum: 2010-09-26 Tid: 09:50:33

Snart tar tåget mig till stora staden Stockholm. Där ska Anna komma och rädda mig för vidare färd mot Lidingö. Vi ska ut och springa lite. Lidingö-tjejlopp närmare bestämt. Första steget mot en svensk (tjej)klassiker. Abborrbacken väntar, har hört att den ska vara lite lätt jobbig. Kanske kan sommarens trappspringning komma till pass? För säkerhetsskull får ni gärna placera er runt banan med en tub syrgas. Nu kör vi!


Hej, jag är uppvilad, utvilad, re-loaded och startklar!

Datum: 2010-09-25 Tid: 00:59:25
Två dagar av total ledighet är avverkade, och ett lugn som bara brukar infinna sig lagom till jul har rotat sig stadigt i det normanska huvudet. Men...nu börjar jag nästan bli lite rastlös. Morgondagen ligger som ett stort öppet hål framför mig, med chans att göra precis vad jag vill. Vill. Jag? Hmm. Jag lämnar det åt slumpen. Jag längtar efter vatten. Men vet knappt hur jag tar mig ut till kusten härifrån. Får gå ner och titta på Fyrisåns bruna sörj-vatten. Föga upphetsande, men ändå. Vatten. Det givna för morgondagen vore solklart ett rejält träningspass, men jag får hålla mig i kragen och vila de knappt existerande musklerna inför söndagens lilla utmaning. Käka pasta, det ska jag göra imorn! En sak att skriva i kalendern.

Är just hemkommen efter en kanon-go fredagskväll med två dalkullor, en stockholmska och så en skåning på det. Kvällen startade på café Linne. På tiden då alla vi trodde att vi skulle bli ingenjörer var detta det solklara efter-tenta-fiket, nu är det bara det solklara fiket. Skönt att slippa tenta för att få fika, i och för sig. Sedan tog benen oss mot Filmstaden. Som för övrigt var mega-stor. 15 (!) salonger. Det är fem gånger fler än i Vänersborg och jag kände mig som om jag kommit in i ett slott. Typ. Filmvalet föll på Inception. Mycket pangpang, drömmar och skruvade världar. Frågar mig själv om jag ens kommer våga somna i natt? 

Lyckades dessutom, innan vår lilla dejt, att knåpa ihop en tre-rätters middag åt min halvt sönderstressade lilla ingenjörsvän. Tänkte att det kunde hjälpa. En av rätterna var tänkt att innehålla lite bönor. Men det blev inte så. Anledningen till det är en helt annan historia. Låt säga TBA på den punkten. TBA är förresten en ny förkortning jag lyckas få hjärncellerna att komma ihåg. To Be Announced var det visst.

CPoSDSWE

Datum: 2010-09-23 Tid: 16:32:51

Nu börjar det tidigare infunna post-tentalugnet att sakteliga utbytas mot pre-flytthysteri. Eller hysteri är väl en överdrift, men ordentligt rörigt är det! Och tomt. Hyllor börjar gapa tomma och garderoben har bantat avsevärt. Klockan tickar och det är snart dags för CPoSDSWE, läs kvällskurs. Seminariedags ikväll och förberedelse inför det slutliga examineringsprojektet i december. En av uppgifterna är att hitta en artikel med anknytning till hållbar utveckling på temat "Swedish Aid and Awards". Smarta Anna kom då på att vi kan ta artikeln som SvD skrev om Sustainergies-tävlingen. Rakare koppling till hållbarhet kan det knappast bli! Upp och iväg, mot Blåsens Hus!


Tomma kartonger och lediga dagar

Datum: 2010-09-22 Tid: 18:54:04

Ett storpack flyttkartonger på en redan fullpackad cykel. Färden hem idag blev något att minnas. Nu står kartongerna här, redo att fyllas. Men inspirationen försvann. Så jag tar och beger mig och lyfter lite skrot istället och trampar lite hysteriskt på en cykel. Första tentan är skriven, och nu väntar ledighet, riktig ledighet, i fyyyyra hela dagar. Fyra! Nya kursen har inte startat än, så inget, inget plugg kommer att pocka på tankarna. Ja, jo lite kvällskursuppgifter. Men det är mer nöje än plugg. Kritiska perspektiv på hållbar utveckling i Sverige var det, för den som glömt. Eller förträngt. Seminariedags imorgon. Men det är ett tag dit. Dags att svettas lite. Ja, som en uppladdning för söndag. Då ska tjejlidingöloppet avklaras. Det är lite för nära nu, och formen lite för långt bort.


REEEEDUCERADE COENZYMER MIN VÄN! Och lite annat.

Datum: 2010-09-21 Tid: 22:06:03
Också var det snart dags för den 22:a september, alias tenta-dag. Men med en uppladdning som inkluderade självaste kaffepressen, Linas super-Zoegakaffe och någon liten chokladbit här och då så måste det väl gå vägen. Intaget av chokladen var förresten inget annat än rent studiesyfte. Måste ju kolla så att glykolysen fungerar som den ska. Praktiskt lärande kan man säga.








Yoggi yoggi...yoga.

Datum: 2010-09-18 Tid: 11:41:18

Jag har just varit på yoga. Yoga! Hur gick detta till? Hmm. Massa viga människor och så...jag. Sitta skräddare?! Jag kan inte sitta skräddare, då känns det ju som om knäna ska gå av. Jaså, nudda tårna? Räcker det inte med att nudda knäna? Pannan i golvet. GOLVET?! Jaha, ja jo jag ska försöka.

Andas, andas. Jag tror att det cirkulerade mer syre i min kropp under den timmen än vad det normalt gör under en hel dag. Djuuuupa andetag. Blev något snurrig, men det känns faktiskt himla skönt nu. Syre-yrseln har lagt sig och jag känner mig nog lite smidigare. Lite utsträckt sådär. Har kanske blivit en halv centimeter längre på kuppen, vem vet. Då är jag en och sjuttiofyra nu. Ett par yoga-pass till och jag är uppe på en och sjuttiofem. Minst.

Som träningspass, dvs pass där man blir svettig och känner sig nöjd med att ha bränt bort lite fettsyramolekyler, ger jag det inte många poäng. Men som en skön start på en lördagsmorgon och helgen i helhet,  ja då var det inte så dumt.


andra ord

Datum: 2010-09-16 Tid: 22:58:49
Efter att ha läst följande berättelse känns det bara mest patetiskt att försöka publicera något läsvärt själv. Lägg några minuter av er tid på detta människoöde, denna kamp, denna verklighet. Något som sker just här och nu, Sverige 2010

 ------> LÄS

G'day mr Fall

Datum: 2010-09-16 Tid: 09:08:42
Hösten kom till Uppsala, knackade på och steg in. En kaffe kanske? Te? För all del, ta för Er. Blås och regna lite medan Ni ändå är på besök. Jaså, stormbyar? Nä men var så god, inga problem.



Hårda killar i kjol

Datum: 2010-09-15 Tid: 21:42:08


Lite paus i plugget resulterade i tillbakablickande och nostalgisuckande över mitt och Sandras lilla reseäventyr. Just nu känns det så avlägset. Så längesedan, fast samtidigt  så nära. För minnena tycks bli skarpare ju mer tidsdistans jag får till det som var. Kanske för att händelserna blir just minnen efter en tid, och inte bara...händelser.

Så hittade jag en bild på dessa sköna grabbar. Stenhårt i kilt, javisst!




Utsikten ljusnar

Datum: 2010-09-14 Tid: 09:07:18
Sprucken tegelfasad, en hiss vars besiktning gick ut för över två år sedan, marken täckt av glassplitter från utkastade spisar och mikråvågsugnar, en sprucken dörr gör splittret sällskap. Ett försök till att få en tvättmaskin att gå samma öde till mötes som spisarna. Kök med disk från i somras och överfulla sophinkar. Vrål. Varje kväll. Alltid klockan 22. Flogsta har mycket, mycket och inte alltid helt positiva saker. Men så har vi ljuset. Ljuset som letar sig in mellan gardingliporna här högt uppe på sjunde våningen. Ljuset som gör att det känns lätt att vakna. Lätt att stiga upp. Och så utsikten. Bort mot Eriksberg, bort mot Rickomberga. Skog, åkrar och hus. Stora hus. Små hus. En ljus utsikt - två positiva saker.



Sex klot är mer än ett

Datum: 2010-09-13 Tid: 23:08:41
Om varenda Xui Wei, Muhammed, Preston, Charlotte, Carlos, Maria, Anna, Åke och Hussain - kort och gott alla vi människor som just nu trampar runt på vårt jordklot - skulle ha samma konsumtionsmönster och konsumtionsmängd som vi i väst, ja då skulle vi behöva sex stycken jordklot. Det är fem fler än vad vi har nu. Fem fler än vad vi formodligen någonsin kommer att få. Det är ohållbart. Du kan göra något åt det. Imorgon till exempel. Låt bilen stå, ta cykeln. Vegetariskt till middag? Släck en lampa. Bollen är hos dig, det är friläge och du har chansen nu. Glöm inte - det blir aldrig ett bättre läge än förstaläget. Skjut!

Xui Wei jr, Muhammed jr, Preston jr, Charlotte jr, Carlos jr, Maria jr, Anna jr, Åke jr och Hussain jr kommer att tacka dig för det. Då slipper de flytta till Månen. Eller Mars för den delen.







eller




En gång till

Datum: 2010-09-02 Tid: 21:26:33
Oj, jag hittade en artikel till. Så här spännande har det nog aldrig varit att Googla sitt namn, haha. Om du vill läsa, klicka här.

Mera Sustainergies!

Datum: 2010-09-02 Tid: 21:23:42
Wiihii! Kolla HÄR!!! Självaste Svenska Dagbladet gjorde en artikel om tävlingen. Mitt namn finns till och med där bland texten. I en liten faktaruta dock. Men ändå. I "Svenskan". Jisses.

RSS 2.0